Privreda

Za uvezivanje radnog staža kakanjskim rudarima više od 1,2 miliona KM

Za uvezivanje radnog staža kakanjskim rudarima više od 1,2 miliona KM
Foto: Arhiva/Ilustracija | Za uvezivanje radnog staža kakanjskim rudarima više 1,2 miliona KM

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH /FBiH/ donijela je danas oduku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje radi uvezivanja radnog staža radnicima Rudnika mrkog uglja "Kakanj" u iznosu od 1.268.651 KM.

Ovaj iznos biće isplaćen iz sredstava Rudnika mrkog uglja "Kakanj", a za realizaciju odluke zaduženi su taj rudnik, "Elektroprivreda BiH", Federalni zavod za PIO i Poreska uprava FBiH, saopšteno je iz federalne Vlade.

Federalna Vlada utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Razlog za donošenje ovog zakona je provođenje presuda Ustavnog suda BiH, kojima je ocijenjeno da pojedine odredbe važećeg Zakona o izvršnom postupku nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Federalno ministarstvo pravde opredijelilo se da u drugo čitanje uputi reducirani tekst Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku u čijem fokusu je striktno primjena odluka Ustavnog suda BiH, te inicijative Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH koje su usmjerene na zaštitu najranjivijih kategorija stanovništa u FBiH.

Vlada je na prijedlog federalnog Ministarstva pravde utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o stečaju. Ovim dopunama se dodaju novi članovi o obaveznoj i fakultativnoj obuci stečajnih upravnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije