Privreda

Za socijalno zbrinjavanje radnika Vlada RS odobrila pet miliona KM

Za socijalno zbrinjavanje radnika Vlada RS odobrila pet miliona KM
Foto: Vlada Republike Srpske | Za socijalno zbrinjavanje radnika Vlada RS odobrila pet miliona KM

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske odobrila je za socijalno zbrinjavanje radnika 4.934.456 KM.

"Ovom odlukom odobrava se isplata sredstava za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 1.419 radnika iz 31 preduzeća koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja", saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Dodaje se da je na sjednici utvrđen Nacrt zakona o izmjenama Zakona o stranim ulaganjima koji je donosen radi usklađivanja odredaba Zakona o stranim ulaganjima sa odredbama Zakona o republičkoj upravi, prema kojem je poslove koji se tiču stranih ulaganja preuzelo Ministarstvo privrede i preduzetništva, a koji su do tada bili u nadležnosti Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

"Na sjednici je zaključeno da je potrebno i unapređenje određenih rješenja u segmentu saradnje republičkog nivoa i jedinica lokalne samouprave s ciljem privlačenja i podsticanja ulaganja u Srpsku, preciznije definisanje zadataka Savjeta za strane investitore Republike.

Kako se dodaje u saopštenju, neophodna je i postinvesticiona podrška koju pružaju jedinice lokalne samouprave poslovnim subjektima kroz prikupljanje informacija o poslovanju poslovnih subjekata i planovima razvoja, s ciljem zadržavanja i proširenja postojećih ulaganja.

Vlada je dala saglasnost na Program za zaštitu potrošača u Republici Srpskoj za period 2024-2025. godina, kojim se utvrđuju ciljevi politike zaštite potrošača, način i dinamika ostvarivanja tih ciljeva, subjekti ovlašćeni za realizaciju programa, finansijska sredstva i drugi elementi značajni za ostvarivanje te zaštite.

"U prvom dijelu Programa dat je kratak osvrt na razvoj sistema zaštite potrošača, sa akcentom na prethodne i važeću strategiju zaštite potrošača u EU, te definisani opšti ciljevi Programa. U drugom dijelu navedeni su nosioci zaštite potrošača u Srpskoj, institucije koje su učestvovale u izradi Programa. Za svaku instituciju, pojedinačno, predstavljena je uloga institucije u sistemu zaštite potrošača i planirane aktivnosti institucija za 2024-2025. godinu, koje se odnose na oblast zaštite potrošača, očekivani rezultati, ciljevi i svrha planiranih aktivnosti, nosioci zaduženi za njihovo sprovođenje, planirani vremenski okvir u kojem se aktivnost treba realizovati, a predviđena su i sredstva potrebna za realizaciju aktivnosti", piše u saopštenju.

Vlada je dala saglasnost na Memorandum o saradnji u oblasti visokog obrazovanja između Ministarstva prosvete Srbije i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske.

"Saradnja na osnovu Memoranduma sprovodiće se, između ostalog, u podržavanju međusobnog učešća u manifestacijama i aktivnostima u oblasti visokog obrazovanja. Saradnja će se sprovoditi i u podsticanju međusobne akademske razmjene nastavnog i administrativnog osoblja i studenata između visokoškolskih ustanova, kao i obezbjeđivanje uslova za olakšano uspostavljanje zajedničkih studijskih programa, kratkih programa studija, obuka, ljetnih škola, konferencija, simpozijuma i radionica", stoji u saopštenju.

Data je saglasnost na plan utroška sredstava Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite za period 1. januar-30. septembar od 500.000 KM za izgradnju i održavanje spomenika, spomen-obilježja i vojničkih grobalja vezanih za antifašističku i oslobodilačku brobu tokom 20. vijeka i Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da Republička uprava civilne zaštite učestvuje u IPA projektu "Vodeći kapaciteti za upravljanje rizicima od zemljotresa i postupanje u hitnim zdravstvenim situacijama" čija je ukupna vrijednost 12 miliona evra.

"U okviru ovog projekta planirana je nabavka opreme za zdravstveni sektor, za seizmički rizik, za timove za urbano traganje i spasavanje iz ruševina, za volonterizam - zaštitna i sanitarna oprema za Crveni krst BiH. Planirana je i napredna obuka za timove u daljem radu prilikom pružanja pomoći u vanrednim situacijama kako u zemlji, tako i prilikom slanja međunarodne pomoći u inostranstvo. Predviđena je i međunarodna terenska vježba i vođe timova će imati priliku da rade sa međunarodnim ekspertima i prema procedurama EU. Vođe timova biće u prilici da uče o procedurama koje je potrebno poznavati i primijeniti prilikom slanja domaćih timova u inostranstvo i prilikom prijema međunarodnih timova. Vlada se upoznala o informaciji o učešću u ovom projektu, čije je vrijeme trajanja šest godina - od 2023. do 2029. U projekat su uključene institucije Republike Srpske - Republička uprava civilne zaštite, Hidrometeorološki zavod i Crveni krst", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije