Privreda

ŽRS: Zbog prekida željezničkog saobraćaja u FBiH dnevni prihod manji za 55.000 KM

ŽRS: Zbog prekida željezničkog saobraćaja u FBiH dnevni prihod manji za 55.000 KM
Foto: Pexels/Ilustracija | ŽRS: Zbog prekida željezničkog saobraćaja u FBiH dnevni prihod manji za 55.000 KM

BANJALUKA - Usljed potpunog prekida željezničkog saobraćaja prouzrokovanog velikim oštećenjem pruge na dionici Konjic – Jablanica na području Federacije BiH, od prošlog petka je došlo do potpune obustave prevoza roba "Željeznica RS" preko dijela mreže pruga na tranzitnom pravcu Luka Ploče - Srednja Evropa, a proračun je da je dnevni prihod ŽRS smanjen za više od 55.000 KM.

Saopšteno je ovo iz "Željeznice Republike Srpske", odakle navode da je željeznički prevoz roba prinudno, iz opravdanih razloga obustavljen za komintente "Alumina" Zvornik Novi, "Elektroprivredu" Republike Srbije, "Studen - Agranu" Brčko i "Gikil" iz Lukavca. 

"Obustava je na snazi i za robe koje se prevoze ka i iz Luke Ploče u stanicama Doboj, Prijedor, Lukavac i Kreka, kao i tranzitne relacije iz Srednje Evrope. Trenutno, prema prognozama i informacijama o neophodnom vremenu potrebnom za ponovno uspostavljanje željezničkog saobraćaja na području FBiH, proračun Željeznica RS je da umanjenje prihoda na dnevnom nivou od prevoza roba iz razloga obustave prevoza usled više sile i ogromne štete koje je pričinjena ŽFBiH, a koja direktno utiče i na poslovanje Željeznica Republike Srpske iznosi više od 55.000 KM", navode iz ŽRS.

Dodaju da su "Željeznice RS" obavijestile su svoje komitente kao i resorno ministarstvo o novonastaloj situaciji, imajući u vidu da je prekidom željezničkog saobraćaja na području FBiH, ugrožena i realizacija Plana poslovanja kao i značajno smanjenje prihoda iz osnovne djelatnosti.

"'Željeznice Republike Srpske' u svakodnevnom su kontaktu sa kolegama iz 'Željeznica Federacije BiH', na usluzi su i spremne da pruže svu potrebnu pomoć u ljudskim i tehničkim resursima u skladu sa svojim mogućnostima, u otklanjanju posledica uzrokovanih elementarnim nepogodama", istakli su iz ŽRS.

Imajući u vidu, kako navode, da su "Željeznice Republike Srpske" bile u sličnoj situaciji kada je velika poplava 2014. godine uništila značajan deo pruga u Srpskoj, nadaju se što bržem saniranju posljedica, uspostavljanju prohodnosti i normalizaciji funkcionisanja željezničkog saobraćaja i nastavku nesmetanog pružanja usluga svim komintentima koji koriste usluge željeznica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije