Privreda

Volkswagen otpušta 30.000 radnika, država planira pomoć

Volkswagen otpušta 30.000 radnika, država planira pomoć
Foto: Pixnio | Volkswagen otpušta 30.000 radnika, država planira pomoć

Njemačka vlada razmatra načine da podrži Folksvagen, rekao je danas njemački ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek, nakon najave otpuštanja radnika u najvećem proizvođaču automobila u zemlji.

On je naglasio značaj te kompanije za državu i najavio da će sutra posjetiti njenu fabriku u gradu Emdenu, prenio je "Reuters".

Folksvagen je ovog mjeseca saopštio da treba značajno da smanji troškove prozvodnje u Njemačkoj, navodeći kao razlog za to visoke troškove, nisku produktivnost i oštru konkurenciju.

Habek je odbio da komentariše te navode, prema kojima će proizvođač automobila morati da smanji broj radnih mjesta u srednjem roku za 30.000.

"Taj broj, koji je u prošlosti često navođen u vezi sa potencijalnim smanjenjem radnih mjesta u Folksvagenu u Njemačkoj, nema nikakvu osnovu" rekao je portparol sindikata proizvođača automobila.

Menadžment i sindikati sljedeće nedjelje počeće pregovore o izmjeni dugoročnih ugovora o platama, koje je Folksvagen otkazao ranije ovog mjeseca, kao i o prijetnjama u vezi s mogućim zatvaranjem fabrike u Njemačkoj prvi put u istoriji.

Pristalice radikalnih mjera u menadžmentu kompanije očekuju da će broj radnika pasti sa sadašnjih 130.000 za skoro četvrtinu, objavio je njemački biznis portal "Menadžer".

Najavljuje se da će Folksvagen zbog uštede takođe smanjiti investicije za skoro 20 milijardi evra, a otpuštanja su moguća i u odjeljenju za istraživanje i razvoj, prenosi "Bild".

U ovom trenutku je u pomenutom odjeljenju zaposleno približno 13.000 ljudi, a otkaze bi moglo da dobije između 4.000 i 6.000 ovih eksperata, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije