Privreda

Vlasnici "Kraša" u skandalu teškom milione evra

Vlasnici "Kraša" u skandalu teškom milione evra
Foto: Nezavisne/Arhiva/Ilustracija | Vlasnici "Kraša" u skandalu teškom milione evra

Akcija Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO), u Zagrebu u kojoj je uhapšeno devet hrvatskih državljana i jedna pravna osoba, je finalizacija akcije pokrenute prije nekoliko mjeseci.

Istraga se vodi zbog sumnje na subvencijsku prevaru u vrijednosti većoj od devet miliona evra, kao i za krivotvorenje službenih isprava.

EPPO navodi da su bivši i sadašnji predsjednik uprave, od marta 2018. do juna 2023., u koordinaciji s predsjednikom i članom nadzornog odbora podnijeli više zahtjeva za finansiranjem u ukupnom iznosu od preko devet miliona evra, a sve u sklopu hrvatskog Programa ruralnog razvoja za period 2014.-2020., konkretno, za poboljšanje dobrobiti životinja u svinjogojstvu.

Tužilaštvo pojašnjava da se podrškom sufinansiranom sredstvima Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) s udjelom od 85 procenata i državnog budžeta RH s udjelom od 15 procenata korisnicima nadoknađuju izgubljeni prihod i dodatni troškovi nastali ispunjavanjem obaveza koje nadilaze standardne zakonske uslove u uzgoju i tovu svinja.

Iako su znali da njihova firma ne ispunjava te uslove, osumnjičenici su podnijeli krivotvorene prijave za gazdinstva svojih kooperanata, ističe EPPO.

Tokom godina, s ciljem lažnog prikazivanja da ispunjavaju tražene uslove, pet voditelja i kontrolora odjela kooperacije sačinjavali su dokumentaciju u kojoj su neistinito prikazivali da kooperanti firme primjenjuju propisane obaveze iz navedene Mjere o uzgoju i držanju svinja za tov pa da stoga firma ispunjava tražene uslove za dodelu potpore.

Od ukupno traženih preko devet miliona evra, firmi je isplaćeno više od 5,4 miliona evra subvencija Unije, naglašava EPPO.

Kada je utvrdila nepravilnosti u postupanju firme, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uskratila je plaćanje tražene podrške za 2022. od 3,6 miliona evra te je izdala nalog za vraćanje dijela nezakonito primljenih sredstava, što je rezultiralo vraćanjem približno 1,5 miliona evra.

EPPO je nezavisni ured javnog tužioca Evropske unije. Odgovoran je za istragu, krivično gonjenje i podizanje optužnice za krivična dela protiv finansijskih interesa Unije.

Među uhapšenima u današnjoj akciji su bivši i sadašnji šefovi Uprave i Nadzornog odbora tvrtke Vajda d. d. iz konzorcija Pivac, Miljenko Pivac, Igor Miljak, Vilim Simon i Alen Kajmović.

Miljenko Pivac je bivši član uprave kompanije MI Pivac, koji je nedavno podnio ostavku na tu funkciju.

On je sin najstarijeg brata, pokojnog Tonćija Pivca. Sedamdesetih i 80-ih godina mesnice su otvarali u Metkoviću, Makarskoj, Pločama... I u BiH. Potom su se bacili na sušenje pršuta

Poslovno carstvo braće Pivac svakim je danom poprimalo sve veće razmjere, a od trgovine i mesnica dobro se živjelo. U svom kraju slovili su kao imućna poridica, pisao je svojevremeno 24sata.hr.

Braća su se poženila, ali su i dalje ostala na okupu kao velika složna porodica. Početkom devedesetih braća Pivac se odlučuju registrovati kompaniju u kojoj su uz mesnice započeli sa sušenjem mesa, kupili su i farmu u Pitomači. Otvaraju se mesnice i sušare u kojima se suše na tone pršuta, panceta i drugih suvomesnatih proizvoda. Godine rata i turbulentne devedesete na tržištu nisu zaustavili braću Pivac. Svoj brend znali su i te kako dobro upakirati te su postali prepoznatljivi na hrvatskom tržištu i u svijet trgovine. Meso su sve više uvozili.

Njihov uspon se nekako iz godine u godinu sve više nazirao. Rasli su njihovi poslovni uspjesi dobit se počela vrtoglavo brojati najprije u milionima, a potom u milijardama.

Kupivši dionice Kraša i postavši tako većinskim vlasnikom braća Ivica (koji je u međuvremenu takođe preminuo), Neven te sin pokojnog im brata Tonćija, Miljenko mogli su zadovoljno proslaviti svoj uspjeh. Uz Mesnu industriju u njihovom vlasništvu su PPK Karlovac, Vajda iz Čakovca te Kraš i zasigurno su najveći prehrambeni subjekt ne samo u Hrvatskoj već i šire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije