Privreda

Vlada RS očekuje od Kineza da počnu gradnju auto-puta Banjaluka - Prijedor

Vlada RS očekuje od Kineza da počnu gradnju auto-puta Banjaluka - Prijedor
Foto: Velibor Tripić | Vlada RS očekuje od Kineza da počnu gradnju auto-puta Banjaluka - Prijedor

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske razmatrala je Informaciju u vezi sa izgradnjom auto-puta Banjaluka-Prijedor i zaključila da su ispunili sve obaveze kada je riječ o ovom projektu i da od kineskog partnera kompanije "Šandong" očekuju da do kraja mjeseca počnu sa radovima na tom auto-putu.

Vlada je izvršila i raspodjelu sredstava za investiciono održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju zgrada i objekata osnovnih škola, a prihvaćena je i Informacija o potrebi obezbjeđenja finansijskih sredstava prema Sporazumu o obavezama i odgovornostima u procesu pripreme i implementacije Projekata Izgradnje i o premanje novog objekta JZU Bolnice Trebinje.

"Vlada je saglsana da Gradu Trebinje, iz Budžeta Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite za 2024. godinu isplati 525.510,30 KM sa PDV-om za izvođenje radova na infrastrukturnom opremanju lokaliteta nove Bolnice u Trebinju", saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.

Inače, Sporazumom kojim su regulisane obaveze i odgovornosti u procesu pripreme i implementacije projekta izgradnje i opremanja novog objekta JZU Bolnica Trebinje predviđeno je da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite obezbjediti finansijska sredstva do 50 posto iznosa za izvođenje radova na obezbjeđenju priključka na komunalnu infrastrukturu.   

Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju programa projekata od javnog interesa za Republiku Srpsku kojom se utvrđuje da je od javnog interesa "Program podrške sistemu socijalne zaštite za 2024. godinu". Ovaj program čine aktivnosti više od 30 programa i projekata iz oblasti socijalne zaštite i humanitarne djelatnosti koje sprovode ustanove socijalne zaštite i službe socijalne i dječije zaštite iz cijele Republike Srpske.

Ukupna vrijednost ovih projekata je 553.511,20 KM, a finansiraće se iz budžeta Republike Srpske za ovu godinu u skladu sa Zakonom o igrama na sreću.

Vlada je prihvatila i Inforamciju za sufinansiranje projekata, i dala podršku Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske za realizaciju projekata "Projekat sancije požarišta gudronske jame", u realizaciji Opštine Modriča u iznosu od 351.000 KM.

U Vladi naglašavaju da je cilj projekata interventna sanacija dijela gudronske jame te da će biti zatrpan prestali dio "gudronskog kanala u dužini od 500 metara i širine od 25 metara".

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o izmjenama Odluke o broju studenata koji se upisuju u prvu godinu studija prvog i drugog ciklusa u akademskoj 2024/25. godini na javnim visokoškolskim ustanovama, kojom se broj studenata povećava sa 4.730 na 4.919.

Izmjeni navedene Odluke pristupilo se zbog povećanja broja studenata čiji se broj utvrđuje za upis u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija u akademskoj 2024/25. godini na oba javna univerziteta.

Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje kojim se daje saglasnost na tekst Memoranduma o saradnji Ministarstva energetike i rudarstva i Ministarstva energetike Mađarske.

"Ova saradnja se posebno odnosi na oblasti energetike, rudarstva i geologije, u kojima bi se sprovodile aktivnosti razmjene iskustava, informacija, kao i uzajamne podrške kompanijama za učešće u zajedničkim projektima", saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije