Privreda

​Višemilionske investicije u "Slobodnoj zoni Gradiška"

​Višemilionske investicije u "Slobodnoj zoni Gradiška"
Foto: Milan Pilipović | ​ Višemilionske investicije u "Slobodnoj zoni Gradiška

GRADIŠKA - Za izgradnju infrastrukture i objekata te nabavku opreme za potrebe "Slobodne zone Gradiška - Liman i Nova Topola", u naredne tri godine, iz više izvora, biće utrošeno 47.719.000 KM, od čega u prvoj godini 19.398.000 KM.

To podrazumijeva i nabavku opreme pomoću koje će biti omogućen transfer savremenih tehnologija u proizvodne programe na području grada Gradiška.

Za to je Vlada Republike Srpske dala saglasnost.

"Slobodna zona Gradiška", gdje će u prvoj godini biti zaposleno 250 radnika, nudi brojne pogodnosti za investitore, navode u Gradskoj upravi.

To su oslobađanje od PDV-a na unos dobara u slobodnu zonu i promet dobara i usluga u slobodnoj zoni, oslobađanja od plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina za robu koja je namijenjena obavljanju djelatnosti u slobodnoj zoni, efikasna administracija, jednostavna i efikasna carinska procedura, oslobađanje od plaćanja lokalnih naknada i taksa, pružanje usluga po povlašćenim cijenama…

"Osnivanje 'Slobodne zone Gradiška' značajno će unaprijediti privredni razvoj Gradiške i Republike Srpske, privući nova ulaganja i otvoriti nova radna mjesta. Ovim iskorakom Gradiška  teži da postane glavni privredni centar Republike Srpske", naglašava Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

"Prednosti su strane i domaće investicije, nova radna mjesta, povećanje izvoza, razvoj infrastrukture, poboljšanje konkurentnosti domaće ekonomije, podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća kroz kooperantske odnose, kao i uticaj na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Republike Srpske", rekao je Adžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije