Privreda

Vesić: Projekat "Jadar" donosi posao za 20.000 ljudi

Vesić: Projekat "Jadar" donosi posao za 20.000 ljudi
Foto: Tanjug | Vesić: Projekat "Jadar" donosi posao za 20.000 ljudi

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je projekat "Jadar" velika šansa za razvoj Srbije jer će omogućiti šest milijardi evra direktnih investicija za državu, ali i posao za 20.000 ljudi, viši životni standard i razvoj zapadne Srbije

Vesić je rekao da 19. jul, kada je potpisan memorandum sa Evropskom unijom (EU) i Njemačkom o zajedničkom učešću u ovom projektu, znači pravu prekretnicu u razvoju Srbije.

"Prvi put od kada pregovaramo sa EU o našem punopravnom članstvu, dobili smo konkretan ekonomski interes EU i Srbija je postala deo evropske industrije, što je za nas posebno značajno", naveo je Vesić.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić insistirao na tome da se litijum u najvećoj mjeri ne izvozi, već da se jadarit prerađuje u Srbiji, prenosi Tanjug.

"Tako da ćemo dobiti fabrike za proizvodnju baterija, kao i prozivođače električnih automobila", rekao je Vesić za televiziju Hepi.

On je istakao da će Srbija na taj način dobiti oko šest milijardi evra novih investicija, podsjećajući na podatak da je Srbija imala 4,5 milijardi evra investicija za čitavu 2023. godinu.

Vesić je takođe naveo da će oko 20.000 ljudi, direktno ili indirektno, dobiti posao zahvaljujući projektu "Jadar", kao i da će se raditi za visoke plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije