Privreda

Venecija nastavlja da naplaćuje takse za jednodnevne izlete i 2025.

Venecija nastavlja da naplaćuje takse za jednodnevne izlete i 2025.
Foto: Pexels/Ilustracija | Venecija nastavlja da naplaćuje takse za jednodnevne izlete i 2025.

Venecija će sljedeće godine produžiti praksu naplaćivanja taksi za jednodnevne izlete i povećaće broj dana kojima turisti moraju da plate za ulazak u grad, dok će taksa za posjetioce koji dolaze u posljednjem trenutku biti udvostručena na 10 evra, saopštili su danas zvaničnici.

Gradonačelnik Luiđi Brunjaro naglasio je da je cilj da se pomogne gradu i građanima da se bore protiv prekomjernog turizma i izbegnu ogroman priliv posjetilaca tokom praznika i vikenda.

Mjere naplate će se primjenjivati od petka do nedjelje i praznicima od 18. aprila do 27. jula sljedeće godine, ukupno 54 dana, prenosi Tanjug.

Turisti koji ne rezervišu posjetu do četiri dana unaprijed platiće 10 evra umjesto uobičajenih 5 evra, prenosi AP.

Grad će naplaćivati taksu od 8.30 do 16 časova, a neće je plaćati stanovnici, posjetioci rođeni u Veneciji, studenti i radnici, kao ni turisti koji imaju hotelske ili druge rezervacije za smještaj.

Na kraju prve faze testiranja, prošlog jula, zvaničnici su rekli da je porez gradu donio 2,4 miliona evra, što predstavlja oko 1.000 ulazaka svakog dana tokom te faze.

Brunjaro je u danas poručio kritičarima, koji su taj potez nazvali neuspjehom tvrdeći da to nije odvratilo onoliko turista koliko se očekivalo, da su postignuti važni rezultati i da je Venecija prvi grad na svijetu koji pokušava da riješi problem prekomjernog turizma.

„Podaci pokazuju da smo u prosjeku tokom perioda primene takse imali oko 7.000 više ulazaka turista nego prethodnih godina“, rekao je Đovani Andrea Martini, opozicioni odbornik, tvrdeći da to ukazuje na neuspjeh sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije