Privreda

Veliki projekat izgradnje solarnih elektrana u „Alumini“ i „Boksitu“

Veliki projekat izgradnje solarnih elektrana u „Alumini“ i „Boksitu“
Foto: Biznisinfo | Veliki projekat izgradnje solarnih elektrana u „Alumini“ i „Boksitu“

Kompanija „Alumina“ iz Zvornika kreće u veliki projekat instaliranja solarnih panela za proizvodnju struje za vlastite potrebe.

Direktor „Alumine“ Zoran Stevanović kaže da će u fabričkom krugu biti izgrađena solarna elektrana instalisane snage  6 megavata (MW), što će stvoriti uslove da se obezbijede značajne količine električne energije za potrebe rada fabrike.

“Realizacija ovog projekta je dio sveobuhvatnog programa koji planiramo da realizujemo u pogledu zelene energije vodeći se principima održivog razvoja, pa je tako u narednoj fazi planirana izgradnje solarne elektrane i u „Boksitu“ iz Milića, koji, zajedno sa „Aluminom“ i „Pavgordom“,  čini  grupaciju naših uspješnih kompanija”, kaže Stevanović.

Vrijednost ulaganja u ove projekte iznosiće 6 miliona KM u „Alumini“ i 10 miliona KM u „Boksitu“.

Trenutno se izvode radovi na montaži solarnih panela na objektima u bivšem  „Metalnom“, gdje je u toku izgradnja novog savremenog objekta za tehnički pregled vozila i terminala za teretna vozila. Riječ je o investiciji čiji je nosilac kompanija „Alumina“.

Kako je rekao Zoran Šakotić, direktor sektora Elektroodržavanje i automatika u kompaniji „Alumina“, do sada je ugrađeno oko 700 kWp instalisane snage panela, dok je plan da se na sve krovove objekata u „Metalnom“ instalira 1.300 kWp.

“Ukupna površina krova na koju će biti instalisani solarni paneli u „Metalnom“ iznosi 6.500 metara kvadratnih”, kaže Šakotić, dodajući da je za potrebe solarne elektrane u krugu „Metalnog“ izgrađena i postavljena trafo stanica 2×1.600 kVA.

Na postojećim objektima „Alumine“, kao i na objektima koji su u izgradnji  – višenamjenski objekat kod teretne kapije fabrike, objekat skladišta gotovih proizvoda, nadstrešnica prema pogonu za proizvodnju fino precipitiranih hidrata (FPH),  instaliraće se ukupno 4.700 kWp solarnih panela.

“Ukupna površina krova u krugu „Alumine“ na koje će biti postavljeni solarni paneli iznosiće oko 25.000 metara kvadratnih, dok je plan da se u krugu „Boksita“ instalira 10.000 kWp solarnih panela”, navodi Šakotić.

Za razliku od „Metalnog“ i „Alumine“, solarna elektrana u „Boksitu“, ističe Šakotić,  biće izgrađena na zemlji i zauzeće površinu od 10 hektara.

On kaže da da će ukupna instalisana snaga solarnih elektrana u „Alumini“, „Metalnom“ i „Boksitu“ biti  oko 16.000 kWp.

“Izgradnjom ovih solarnih elektrana,  i zahvaljući  sopstvenoj proizvodnji električne energije sa generatorom na Energani, prvi put od postojanja fabrike, bićemo u prilici da neki dio vremena u toku godine radimo a da energiju ne kupujemo iz mreže. Tačnije, 1. 300 časova rada solarnih elektrana na punom kapacitetu od 16.000 kWp u toku godine i sa sopstvenom proizvodnjom na generatoru,  nećemo imati potrebu za kupovinom električne energije iz mreže i plaćati račune za istu”, objašnjava Šakotić.

U menadžmentu „Alumine“ naglašavaju da „sunčana“ energija čini proces proizvodnje jeftinijim i konkurentnijim, ali i ekološki odgovornijim. Takođe, na ovaj način će se postići i značajno smanjenje emisija ugljen dioksida, jer će se dobijati električna energija na ekološki prihvatljiv način – iz energije sunca.

Sa godišnjom potrošnjom većom od 170 GWh, kompanija „Alumina“ spada u grupu velikih potrošača energije u Republici Srpskoj i BiH. Imajući u vidu potrebu za racionalnim poslovanjem i smanjenjem troškova,  menadžment kompanije „Alumina“,  u svom strateškom planu,  opredijelio se za diverzifikaciju u oblasti energetike, te je prije dvije godine u fabrici izgrađena mala solarna elektrana instalisane snage 800 kW, a  na jednom broju objekata postavljeni su solarni paneli.

Kompanija „Alumina“ je, podsjećamo, najveći izvoznik u Republici Srpskoj i BiH, i svakako je važno učešće zelene energije u proizvodnom portfoliju fabrike na zahtjevnom inostranom tržištu, prenosi Biznisinfo.

“Mi moramo pratititi trendove kakvi su zastupljeni u Evropskoj uniji, uz što veće učešće u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Takođe, ugradnja solarnih panela je posebno bitna i u pogledu racionalizacije poslovanja s obzirom da električna energija čini značajnu stavka u troškovima naše proizvodnje”, zaključuje Zoran Stevanović, direktor kompanije „Alumina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije