Privreda

Većina bh. građana vjeruje da će domaća ekonomija ući u EU

Većina bh. građana vjeruje da će domaća ekonomija ući u EU
Foto: Pixnio | Većina bh. građana vjeruje da će domaća ekonomija ući u EU

​SARAJEVO, BANJALUKA - Svaki peti državljanin BiH vjeruje da domaća ekonomija nikada neće ući u Evropsku uniju.

Tako se prema izvještaju za zapadni Balkan Savjeta za regionalnu saradnju ističe da 21 odsto stanovništva Bosne i Hercegovine vjeruje da domaća ekonomija nikada neće biti dio EU, što implicira da većina stanovništva vjeruje u to da će bh. ekonomija biti dio Evropske unije.

U Srbiji 35 odsto stanovništva vjeruje da domaća ekonomija nikad neće biti dio EU, u Sjevernoj Makedoniji 27 odsto, Crnoj Gori 12 odsto stanovništva, a Albaniji 10 odsto.

S druge strane, prema ovim podacima, 84 odsto stanovništva BiH vjeruje da je regionalna saradnja dobra za domaću ekonomiju.

Što se tiče zemalja zapadnog Balkana, u Albaniji 88 odsto stanovništva vjeruje da je regionalna saradnja dobra za njihovu ekonomiju, u Srbiji 86 odsto, Sjevernoj Makedoniji 81 odsto, a Crnoj Gori 66 odsto.

Na pitanje da li mislite da će se opšta ekonomska situacija u ekonomiji poboljšati, ostati ista ili pogoršati u narednih godinu dana, 50 odsto stanovništva BiH misli da će ostati ista, 30 odsto da će se poboljšati, 17 odsto da će se pogoršati, dok je tri odsto odbilo da odgovori.

Predrag Mlinarević, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao je za "Nezavisne novine" da bi u svakom slučaju pristupanje Evropskoj uniji donijelo ekonomske benefite što zbog činjenice da bi dobili otvaranje tržišta od 500 miliona potrošača, što zbog mogućnosti pristupa kohezionim i strukturnim fondovima EU. 

"Podatak da je prag za korištenje sredstava iz Fonda za regionalni razvoj, kao i kohezionih fondova dohodak po glavi stanovnika ispod 90% prosječnog dohotka EU govori u prilog da bi BiH mogla veliki dio sredstava povući iz njih. Došlo bi i do povećanog direktnog investiranja preduzeća iz EU tako da bi se podigla konkurentnost i održivost ekonomije BiH", objasnio je Mlinarević.

Ekonomista Radmila Grbić kazala je da bi članstvo u Evropskoj uniji svakako donijelo brojne benefite.

"Od nekih benefita najznačajniji su sprovođenje pravnih, ekonomskih i političkih reformi, pristup EU fondovima, pristup zajedničkom evropskom tržištu, ali i veće strane investicije kao posljedica veće sigurnosti investitora", navela je Grbićeva.

Dodala je da bi, međutim, pravi efekti ulaska u EU u određenoj mjeri zavisili od nas samih.

"To bi bilo do toga da li imamo dobro definisane ciljeve i strategije kako bismo što bolje iskoristili mogućnosti i kako bi građani imali konkretne koristi", naglasila je Grbićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije