Privreda

Uzgoj ovih biljaka vam može donijeti bogatstvo

Uzgoj ovih biljaka vam može donijeti bogatstvo
Foto: Pixabay/Elsemargriet | Uzgoj ovih biljaka vam može donijeti bogatstvo

Šafran, batat (slatki krompir) i šparga su tri biljke čiji uzgoj može da vam donese pravo bogatsvo.

Svakome ko se upusti u posao sa ovim začinskim biljkama može da mu se vrati višestruko, a samo za kilogram neke od ovih biljaka plaća se čak i po 40 evra.

Riječ je o biljkama za čiji uzgoj i proizvodnju nisu potrebna velika ulaganja.

Šafran

Šafran je višegodišnja biljka, a začin se dobija iz cvijeta "Crocus sativus".

Smatra se jednim od najskupljih začina na svijetu, čije porijeklo datira Grčke, nakon čega počinje da se uzgaja i u Evroaziji, a potom i u Sjevernoj Americi te sjeveru Afrike.

Ono što je specifično za ovu biljku jeste da može da dostigne visinu do 30 centimetara. Cvijet šafrana, obično se bere u oktobru, a od njega se pravi začin.

Koliko je samo ovo vrijedno, govori činjenica da je za samo jedan kilogram šafrana neophodno ubrati i do 200.000 cvjetova, koji su izuzetno osetljivi.

Samo jedan gram ovog začina košta 30 do 40 evra, dok prema tome kilogram vrijedi više od 600 KM.

Špargla

Špargla je zeljasta biljka, koja se od davnina se koristi u narodnoj medicini, a takođe je zdravo i ukusno povrće. Vjeruje se da ova biljka potiče sa istoka, odakle je još prije nove ere donesena u Evropu.

Biljka je koja može da preživi nepovoljne vremenske uslove, a pored ukusa i ljekovitosti, odlika joj je skupoća. Kilogram špargle plaća se i više od 30 KM, a sa jednog hektara špargle profitabilnost je od 15.000 do 20.000 evra godišnje, prenosi Kurir, pozivajući se na Dnevnik rs.

Batat

Batat odnosno slatki krompir je tropska biljka koja po svom izgledu najviše podsjeća na obični krompir, slatkog je ukusa i sadrži dosta proteina. Porijeklom je iz Srednje i Južne Amerike.

Sadnja batata obično počinje u maju, uzgaja se u sadnicama, a sadi se na uzvišenim gredicama sa upotrebom baštenske folije.

Kilogram ovog povrća u slobodnoj prodaji kod nas košta oko 300 dinara, odnosno oko pet maraka.

(Kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije