Privreda

Usvojen rebalans budžeta Srbije u iznosu od 18,57 milijardi evra

Usvojen rebalans budžeta Srbije u iznosu od 18,57 milijardi evra
Foto: Tanjug | Usvojen rebalans budžeta Srbije u iznosu od 18,57 milijardi evra

Skupština Srbije usvojila je rebalans budžeta za ovu godinu, prema kojem ukupni prihodi iznose 2.173,3 milijarde dinara (18,57 milijardi evra), što je povećanje za 6,5 odsto u odnosu na inicijalni budžet.

Projektovana stopa rasta za ovu godinu iznosi 3,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Rebalansom su povećavana sredstva za poljoprivredu, koja će iznositi 7,3 odsto budžeta, za kapitalne investicije izdvojeno je ukupno 706,2 milijarde dinara /šest milijardi evra/, a sredstva za prosvjetu veća su za 12 milijardi dinara /više od 102,5 miliona evra/.

Sredstva za zdravstvo veća su za 28,7 milijardi dinara /više od 245 miliona evra/, a za Ministarstvo zaštite životne sredine budžet je veći za 3,1 milijardu dinara /26,5 miliona evra/.

Skupština Srbije usvojila je izmjene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici s djecom koje predviđaju uvećani roditeljski dodatak svim majke čija su djeca rođena od 1. januara 2024. godine.

Za ovaj zakonski prijedlog glasala su 184 poslanika, a protiv je bio jedan poslanik.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski rekla je uoči glasanja, u obraćanju poslanicima u Skupštini Srbije, da će usvojenim izmjenama zakona Srbija postati zemlja sa najvećim roditeljskim dodatkom na Balkanu.

Ona je napomenula da će se efekti ovih mjera vidjeti tek u narednoj deceniji, da su one mali korak za veliki cilj "da nas ima i da nas bude", te da ova novčana izdvajanja nisu dovoljna, ali će ekonomski osnažiti porodice.

Đurđević Stamenkovski ocijenila je da će demografska obnova u 21. vijeku biti jedna od najvažnijih bitaka koje će srpsko društvo voditi.

Ona je navela da će naknada za prvo dijete iznositi 500.000 dinara /4.273 evra/, za drugo 600.000 /5.128 evra/ dinara, za treće dijete 2.280.000 dinara /19.487 evra/, i za četvrto dijete 3.180.000 dinara /27.179 evra/.

Biće povećana i jednokratna finansijska pomoć od 135.000 dinara /1.153 evra/ za rođenje drugog i trećeg djeteta, a uz roditeljski dodatak dobijaće se i paušalno za kupovinu bebi opreme u novom iznosu od 7.500 dinara /64 evra/.

Izmjenama Zakona smanjuje se i obim dokumentacije neophodne za ostvarivanje prava na dječiji dodatak.

Skupština je potvrdila i Sporazum o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre, doktore veterinarske medicine, magistre farmacije i babice u kontekstu Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Potvrđeni su Ugovor o zajmu Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grijanja u Srbiji između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i Ugovor o garanciji /Projekat ugradnje pametnih brojila u Srbiji/ između Srbije i Evropske investicione banke.

Poslanici su potvrdili i Odluku Zajedničkog komiteta Regionalne Konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o porijeklu od 7. decembra 2023. godine o izmjenama i dopunama Regionalne konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o porijeklu.

Poslanici su potvrdili i Aneks dva Sporazuma između vlada Srbije i Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije