Privreda

Uskoro kreće naplata ekološke takse, BiH nije spremna

Uskoro kreće naplata ekološke takse, BiH nije spremna
Foto: Dejan Šajinović | Uskoro kreće naplata ekološke takse, a BiH nije spremna

BANJALUKA – Preduzeća u BiH koja se do 2026. godine ne prilagode zelenoj tranziciji moraće plaćati penale za emisiju ugljen dioksida, odnosno gasova koji izazivaju globalno zagrijavanje, a država nije spremna.

Tim povodom je danas u Banjaluci u organizaciji Razvojnog programa UN-a i Vlade Švedske organizovan panel Nova era poslovanja – CBAM i obnovljivi izvori energije koji bi kompanije u Republici Srpkoj informisali šta će se promijeniti u njihovom poslovanju i na koji način se mogu prilagoditi novim trendovima.

Naime, cilj je da se preduzećima pokaže na koji način će izvještavati u kojoj mjeri u njihovim proizvodima učestvuju obnovljivi izvori energije, kako bi od 2026. godine bili spremni da za onaj udio u proizvodima iz neekoloških izvora plaćaju takse. Ukoliko država bude spremila svoju klimatsku strategiju i ispoštovala obaveze EU, moći će sama ubirati novac i onda ga vraćati privredi za investiranje u solarne panele, vjetroparkove, hidroelektrane i ostale izvore čiste energije. Ukoliko do tada ne bude spremna, novac će ubirati EU, a roba iz BiH na evropskom tržištu neće biti konkurentna.

Tima Omerović Smajlović, menadžerka za energiju, okoliš i razvoj u kompaniji Lukavac Cement, kaže da je njihova kompanija u zadnjem kvartalu prošle godine počela da izvještava o njihovim emisijama uglječnog dioksida, a investirali su u novi pogon koji je u skladu s evropskim standardima.

"Vjerujemo da možemo pomoći kolegama iz drugih srednjih i malih preduzeća kako bi se lakše snašli na početku ovog procesa", kaže ona. Podsjetila je da se BiH obavezala na dekarbonizaciju svoje ekonomije.

Vedran Pecikoza, projektni analitičar pri Razvojnom programu UN, je rekao da je ovo šansa za BiH da kroz sinergiju poslovnih subjekata, akademske zajednice, javnih instutucija i međunarodnih donatora izazov pretvori u priliku za razvoj.

"Ako se preduzeća ne prilagode njihovi proizvodi će biti skuplji i samim time neće biti konkuretni na izvoznom tržiđštu. Ako u njihovom proizvodu učestvuje veliki udio električne energije proizvedene iz fosilnih goriva onda je i njihov proizvod skuplji jer moraju da plaćaju karbonsku taksu", objasnio je on.

Azrudin Husika, profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, upozorava da u BiH još nema jasne odluke da se ide u trgovanje emisijama. Objasnio je da je EU uvela ovaj tržišni mehanizam kako bi stvorila iste uslove poslovanja za sva preduzeća koja učestvuju na jedinstvenom evropskom tržištu.

"Uvođenje naknade će investicije u nove tehnologije učiniti isplativim i na taj način će i privreda ići ka zelenim tehnologijama", rekao je on. 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije