Privreda

Tursku u julu posjetilo rekordnih 7,3 miliona turista

Tursku u julu posjetilo rekordnih 7,3 miliona turista
Foto: Pexels/Ilustracija | Tursku u julu posjetilo rekordnih 7,3 miliona turista

Tursku je u julu posjetilo 7,3 miliona turista, što je za 2,6 odsto više nego u istom mjesecu lane i predstavlja rekordan broj posjetilaca na mjesečnom nivou, objavilo je danas Ministarstvo kulture i turizma Turske.

Broj turista iz Njemačke je u julu porastao za 10 odsto međugodišnje na više od milion, kao i broj posjetilaca iz Velike Britanije za 15 odsto na 660.000, Poljske za 17 odsto na 319.000 i Irana za 25 odsto na 312.000.

Ako analiziramo podatke za period od januara do jula, broj turista koji su posjetili Tursku je porastao za 8,3 odsto međugodišnje na 28,9 miliona.

Blumberg je nedavno prenio da je Turska ponovo zanimljiva destinacija i za strane investitore, navodeći da su oni od maja 2023 uložili više od 30 milijardi dolara u tu zemlju.

Ulagači vjeruju da se tamošnja privreda oporavlja na krilima restriktivne monetarne politike ministra finansija Mehmeda Šimšeka.

Strano vlasništvo nad turskim akcijama i obveznicama sada je na najvišem nivou u posljednjih pet godina, a investitori smatraju da je turska privreda sve stabilnija, dodaje njujorška agencija.

Centralna banka Turske je u julu objavila da vraća depozit od pet milijardi dolara iz Saudijske Arabije, što je analitičarima nagovijestilo da je Ankara uvjerena u svoju sposobnost da obnovi devizne rezerve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije