Privreda

Trebinje intenzivira saradnju sa Petrovcem na Mlavi

Trebinje intenzivira saradnju sa Petrovcem na Mlavi
Foto: Vesna Duka | Trebinje intenzivira saradnju sa Petrovcem na Mlavi

TREBINJE - Trebinje i Petrovac na Mlavi će ubuduće intenzivirati saradnju i razmijeniti iskustva uturizmu, učeći jedni od drugih kako se uspješnij baviti ovom privrednom granom.

Ovo je zaključeno u Trebinju, na zajedničkom sastanku turističkih radnika i predstavnika dvije lokalne zajednice, gdje su jedni drugim predstavili svoje potencijale i zajednički otkrivali mogućnosti budućeg djelovanja na sličnim projektima.

"Prijatelji iz Istočne Srbije iskazali su interes za saradnju sa Gradom Trebinjem i to na nedavno održanom Kongresu o ruralnom turizmu Vojvodine (Fruška gora), tako da su nam u ovoj posjeti predstavili zanimljiv projekat koji provode uz podršku Evropske investicione banke i Evropa Nostra-e, a tiče se kulturno-istorijskog naslijeđa odnosno vodenica i vodeničarstva i razvoja ovog vida ruralnog turizma u Istočnoj Srbiji", pojasnio je Bojan Vučurević, načelnik Odjeljenja za turizam, zaštitu životne sredine i preduzetništvo Grada Trebinja.

On je istakao da je ova saradnja značajna i da bi je bilo dobro u budućnosti prebaciti i kroz formalni vid sa što više opština i gradova u Srbiji.

"Mi imamo najviše turista iz Srbije, ali i stanovnici Trebinja rado odlaze u Srbiju na odmor, tako da je najprirodnija stvar da unaprijedimo i zajednički osmislimo sradnju sa turističkim organizacijama širom naše bratske države”, dodaje Vučurević.

Sa njim se složila i Vedrana Lazarević, pomoćnik direktora Turističke organizacije  Petrovac na Mlavi i analitičar za razvoj turističkog proizvoda, koja je, kako kaže, po prvi put u Trebinju, ali je već stekla pravi turistički doživljaj.

"Mi smo u našoj opštini dobro pozicionirani na tržištu, jer imamo kulturno bogatstvo i samim tim nas posjećuje veliki broj turista, a prije nekoliko godina smo se uključili u razvijanje ruralnog turizma, što je takođe pun pogodak, pa bismo u tom smislu od trebinjskih kolega mogli naučiti nešto više o projektima poput vašeg “Putevima meda i vina” pa ih i mi primjenjivati u smislu promocije naših autohtonih proizvoda", kazala je  Lazarević, dodavši da su ljudi u Petrovcu na Mlavi, poput Trebinjaca, čuveni po gostoprimstvu.

Turistička organizacija Petrovca na Mlavi je ovom prilikom predstavila sve svoje potencijale, među kojim je jedan od glavnih aduta i izvanredna hrana, a neke od specijaliteta su doinijeli sa sobom kako bi ih u Trebinju mogli probati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije