Privreda

Tehnološki razvoj donosi veću produktivnost rada i plate

Tehnološki razvoj donosi veću produktivnost rada i plate
Foto: Ustupljena fotografija | Tehnološki razvoj donosi veću produktivnost rada i plate

TREBINJE - Unija poslodavaca i Konfederacija sindikata Republike Srpske danas su u "Gradu Sunca" u Trebinju održali okrugli sto "Stanje ekonomije - kako do veće produktivnosti i plata".

Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS, rekao je da će nastaviti sa partnerima zajedno da rade na mjerama i unapređenju Sporazuma za budućnost Srpske s ciljem poboljšanja stanja u privredi i položaja radnika.

"Dogovoreno je i da se dođe do okvira za pregovaranja o najnižoj plati. Zaključeno je da se ekspertski tim uključi u rad Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Održavanje okruglog stola dio je međusobnog socijalnog dijaloga, koji želimo da podignemo na još viši nivo. Prošle godine potpisali smo i Sporazum za budućnost Srpske sa prijedlozima koji treba da dovedu do boljeg stanja u privredi i boljeg položaja radnika. Razgovarali smo i o visokom procentu povećanja minimalne plate u Republici Srpskoj, te kako je to uticalo na stanje u privredi i na radnike", naveo je Škrebić.

Prema njegovim riječima, potrebno je ublažiti negativne ekonomske posljedice iz Evrope i okruženja kroz tehnološki razvoj domaćih preduzeća, povećanje produktivnosti rada i veće plate.

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS, istakao je da je ovaj sastanak samo potvrda da se kroz razgovor predstavnika radnika, poslodavaca, institucija i akademske zajednice može unaprijediti stanje radnika i privrede u Srpskoj.

"Nastavićemo da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima i biće održani i posebni sastanci u vezi s pitanjem granskih kolektivnih ugovora, što bi stvorilo dodatnu sigurnost i povjerenje između poslodavaca i radnika i poboljšalo materijalni status radnika. Podizanjem samo minimalne plate ne postiže se mnogo toga i potrebno je paralelno podizanje produktivnosti rada i plata u Srpskoj", objasnio je Tepavčević.

Ekonomista Marko Đogo kazao je da je ovo lijep primjer saradnje poslovne zajednice i sindikata, koji su zaključili da buduće odluke treba da se donesu uz adekvatne stručne analize, a ne ad hok.

"Potreban je održiv dugoročan rast plata uz povećanje najniže i prosječne plate, te povećanje produktivnosti rada, što će omogućiti i investiranje poslodavaca", naglasio je Đogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije