Privreda

Suspenzija i smanjenje carinskih stopa podsticaj za privredu

Suspenzija i smanjenje carinskih stopa podsticaj za privredu
Foto: Ilustracija | Suspenzija i smanjenje carinskih stopa posticaj za privredu

SARAJEVO - Spoljnotrgovinska komora BiH podržala je usvajanje odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do kraja naredne godine, koju je juče usvojio Savjet ministara na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

"Ova odluka predstavlja podsticajnu mjeru za sveukupnu privredu i podizanje njene konkurentnosti, a posebno je značajno što je odluka ove godine usvojena blagovremeno jer se time omogućava privrednicima da mogu sa svojim poslovnim partnerima planirati proizvodne procese za narednu godinu", saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Ova komora, u saradnji s entitetskim komorama, svake godine objedinjuje mnogobrojne zahtjeve privrednika i dostavlja Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa  BIH na razmatranje, a donošenje ove odluke je, kako navode, za mnogobrojna preduzeća od presudnog značaja za opstanak proizvodnje.

Analizu primjene odluke svake godine obavlja Ministarstvo prilikom izrade odluke za narednu godinu, i to za svaku tarifnu oznaku koja je obuhvaćena odlukom.

Iz analiza proističe da je postignut cilj da se omogući povoljnije i konkurentnije poslovanje privrednih subjekata iz oblasti tekstilne, obućarske, hemijske, metalske, elektro i prehrambene industrije.

Odluka je dovela do veće angažovanosti kapaciteta i povećanja proizvodnje, spriječeno je gubljenje radnih mjesta i po pokazateljima iz nekih preduzeća došlo je do novog zapošljavanja.

Takođe, ova odluka je često odlučujući faktor za investitore prilikom planiranja njihovog daljeg poslovanja u zemljama regiona.

Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa je privremenog karaktera i važi godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije