Privreda

Strickland Metals pronašao zlato na projektu Rogozna

Strickland Metals pronašao zlato na projektu Rogozna
Foto: Pexels/Ilustracija | Strickland Metals pronašao zlato na projektu Rogozna

Kompanija Strickland Metals otkrila je snažnu anomaliju blizu površine u sklopu istraživanja indukovane polarizacije (IP) koje se provodi na ciljnom području Obradov Potok u sklopu projekta zlata i baznih metala u Srbiji pod nazivom Rogozna, a koja sugeriše potencijalno značajno novo mineralno ležište.

Kompanija je danas potvrdila da su preliminarni rezultati istraživanja IP-a otkrili snažnu anomaliju koja počinje 100 m ispod površine i proteže se duž dužine od 400 m. Anomalija je otvorena i prema sjeveru i prema jugu i prostorno je povezana sa značajnim anomalijama zlata, što dodatno ukazuje na potencijalnu opsežnu mineralizaciju u tom području.

Ciljano područje Obradov potok nalazi se 2 km zapadno od Gradine, poznatog ležišta koje pokazuje slične geofizičke anomalije. Područje karakterišu diseminirani sulfidi i argilne alteracije unutar vulkanskih stijena koje prekrivaju naslage sadržane u skarnovima ispod.

'Rano prepoznavanje slične geofizičke anomalije u Obradovom potoku dobar je znak za potencijalno otkriće novog ležišta.'

Izvršni direktor Strickland Metals Paul L’Herpiniere rekao je: “Sjajno je dobiti tako obećavajuće rane rezultate iz IP istraživanja u Obradovom Potoku. Sva trenutno definirana ležišta na susjednoj licenci prostorno su povezana s IP anomalijama. Rano prepoznavanje slične geofizičke anomalije u Obradovom potoku dobar je znak za potencijalno otkriće novog ležišta na Rogozni.”

Radovi na širem projektnom području Rogozne nastavljaju se ubrzano.

Nedavna geofizička istraživanja, uključujući pol-dipol IP i studije gravitacije tla, započela su na licenci Zlatnog Kamena. Istraživanja imaju za cilj ispitati geofizička svojstva izvora Jezerska Reka, kao i Obradov Potok gdje su prethodnim radom identifikovane visoki nivoi zlata, bakra, olova, cinka, arsena i bizmuta u tlu.

U aktivnostima bušenja, Strickland je dovršio četiri bušotine na svojim područjima Shanac, Medenovac i Copper Canyon South u sklopu programa od 60.000 m, s četiri bušotine koje rade neprekidno. Tri bušotine usmjerene su na utvrđivanje resursa, a četvrta je posvećena istraživanju novih nalazišta, uključujući nedavno bušenje na meti bakar-zlato porfir Veleiki.

Projekt Rogozna ističe se impresivnim referencama. Do danas je više od 60 miliona dolara uloženo u istraživanje i tehničke radove na nalazištu, što je rezultiralo pretpostavljenim resursom u skladu s JORC-om od 2,96 miliona unci zlata, 200.000 tona bakra i 360.000 tona sadržanog cinka.

Takođe je strateški pozicioniran u blizini vitalne infrastrukture u poznatom rudarskom okrugu unutar globalno značajnog metalnog pojasa Tethyan, prenosi Indikator.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije