Privreda

Starim deviznim štedišama deset miliona KM

BANJALUKA - Na račune 6.405 vlasnika stare devizne štednje danas će biti uplaćeno po 2.000 KM, a štediše će odmah ili najkasnije sljedeći dan moći raspolagati novcem, saopštilo je u utorak Ministrastvo finansija RS.

Za ovu isplatu obezbijeđeno je nešto više od deset miliona KM, a novac će dobiti štediše koje su svoju štednju verifikovale u periodu od 31. marta do 31. decembra prošle godine. Preostali dio verifikovane stare devizne štednje biće isplaćen kroz emisiju obveznica.

"Gotovinska isplata je sastavni dio uređenog procesa verifikacije i izmirenja obaveza po osnovu stare devizne štednje, što je potvrdila i presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Suljagić protiv BiH" kojom je potvrđeno da su zakoni kojima se rješava pitanje stare devizne štednje u BiH i RS u skladu s Konvencijom o ljudskim pravima te da sve štediše u BiH treba da budu isplaćene u skladu s tim zakonima", navode u Ministarstvu finansija RS.

Odlukom suda iz Strazbura je takođe naloženo produženje roka za verifikaciju kako bi sve štediše koje nisu pristupile ovom procesu mogle da verifikuju svoju štednju. Rok za verifikaciju štednje u RS traje do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije