Privreda

Stanari u Njemačkoj dobili zakonsko pravo na prikupljanje solarne energije

Stanari u Njemačkoj dobili zakonsko pravo na prikupljanje solarne energije
Foto: Pexels/Ilustracija | Stanari u Njemačkoj dobili zakonsko pravo na prikupljanje solarne energije

Njemački Bundestag, donji dom saveznog parlamenta, usvojio je zakonske amandmane kojima se dozvoljava vlasnicima stanova i zakupcima da instaliraju solarne sisteme na svoje balkone.

Kako se navodi, njemački stanodavci i udruženja vlasnika stanova neće moći da blokiraju postavljanje ovih sistema osim u izuzetnim slučajevima.

"Pravo na prikupljanje solarne energije je sada zakonski zagarantovano. Ovo je mjera koja realno štiti klimu i vjerovatno će podstaći prihvatanje energetske tranzicije", prokomentarisao je šef udruženja za solarnu energiju BSW Karsen Kernig.

Nova pravila će se primjenjivati na solarne sisteme kapaciteta do 2.000 vati koji se često koriste za smanjenje računa za električnu energiju u domaćinstvima, prenosi Rojters.

U Njemačkoj više od polovine stanovništva živi u iznajmjenim stanovima, a podstanari će sada takođe imati prava na prikupljanje solarne energije.

Po prvi put u istoriji, više od 50 odsto proizvodnje električne energije u Njemačkoj dolazi iz obnovljivih izvora zahvaljujući rekordnom rastu fotonaponskih (PV) instalacija, a male i srednje kompanije u toj zemlji se sve više okreću solarnoj energiji, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije