Privreda

Stagnacija Njemačke sprečava rast plata

Stagnacija Njemačke sprečava rast plata
Foto: Freepik | Stagnacija Njemačke sprečava rast plata

MINHEN - Ekonomska stagnacije Njemačke sprečava visok rast plata u kolektivnim ugovorima, izjavio je danas predsjednik Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena Klemens Fust.

On se osvrnuo na aktuelne pregovore sindikata radnika u metalskoj industriji i naveo da ne treba očekivati rast plata koji značajno prevazilazi porast inflacije.

"Njemačka ekonomija trenutno slabi, a ni metalska industrija nije izuzetak", rekao je Fust.

Sindikat IG Metal traži povećanje plata za sedam odsto, što uz aktuelnu njemačku inflaciju ispod dva odsto znači da bi plate bile realno povećane za pet odsto, dodaje se u saopštenju predsjednika IFO.

Fust smatra da bi visoke plate mogle da ugroze privlačnost Njemačke kao biznis lokacije.

"Često se navodi da ugovori sa visokim platama stimulišu potražnju, ali to se dešava samo ako zaposleni troše više novca. To se trenutno ne dešava, pošto ljudi više štede za teška vremena  zbog ekonomske neizvesnosti", ističe Klemens Fust.

Njemačka, najveća privreda Evrope, mogla bi i ovu godinu da završi ekonomskim padom, s obzirom da su vodeći njemački ekonomski instituti smanjili svoje zajedničke prognoze i sada smatraju da bi tamošnja privreda na kraju 2024. mogla da padne za 0,1 odsto.

Eksperti očekuju slab oporavak Njemačke u 2025. uz rast od 0,8 odsto i ubrzanje na 1,3 odsto u 2026, navodi se u izvještaju koji je objavljen 26. septembra.

Ekonomija u Njemačkoj stagnira više od dvije godine. Sljedeće godine će vjerovatno doći do sporog oporavka, ali ekonomski rast se u doglednoj budućnosti neće vratiti na nivo prije pandemije virusa korona, dodaje se u izvještaju, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije