Privreda

Spremna inicijativa za izmjenu Zakona o radu: Trudnoća ne smije biti razlog otkaza na poslu

Spremna inicijativa za izmjenu Zakona o radu: Trudnoća ne smije biti razlog otkaza na poslu
Foto: Freepik | Spremna inicijativa za izmjenu Zakona o radu: Trudnoća ne smije biti razlog otkaza na poslu

BANJALUKA - Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tanja Vukomanović spremila je inicijativu za izmjenu Zakona o radu, koja bi obavezala poslodavca da ženi koja ostane trudna mora da produži ugovor do isteka njenog porodiljskog odsustva, a koju su podržali i poslodavci i sindikat.

Naime, prema njenim riječima, inicijativa bi pred poslanicima Narodne skupštine RS trebalo da se nađe već na prvoj narednoj sjednici.

"Mnoge žene odgađaju trudnoću jer nemaju sigurne izvore finansiranja, mnoge kriju trudnoću od poslodavca upravo da ne bi ostale bez posla, jer za one koje nemaju ugovor zastalno nema garancije da će ugovor biti produžen. S obzirom na to da je ostati bez posla u trudnoći po zakonu, krajnje je vrijeme da taj zakon promijenimo", kazala je Vukomanovićeva.

Prema njenim riječima, iz primjera je jasno da žene zbog trudnoće najčešće ostaju bez posla.

"Kada žena saopšti poslodavcu da je trudna, ona, ako nema ugovor na neodređeno, ostaje bez posla odmah nakon isteka tog ugovora, iako je potrebna tom poslodavcu, a onda dolazimo u situaciju da se na njeno radno mjesto zaposli neko drugi", kazala je Vukomanovićeva.

Kako je dodala, još jedan od problema je upravo taj što se ženama isplaćuje 400 maraka za nezaposlene majke, međutim, žena mora da bude nezaposlena šest mjeseci.

"Ako neko dobije otkaz neposredno pred porod, bukvalno ostaje bez svih primanja. Takođe, sa druge strane imamo mnogo žena, a i sama sam bila jedna od njih, koje odgađaju i potomstvo i trudnoću čekajući siguran posao, čekajući taj ugovor zastalno", kazala je Vukomanovićeva.

Kako je dodala, ovu inicijativu podržali su i poslodavci i sindikat.

"Podršku za ovu inicijativu dobili smo od sindikata, poslodavaca, ali i mnogih nevladinih organizacija, koji su nam pomogli u izradi same inicijative. Ova inicijativa se odnosi na izmjenu određenog člana zakona, prema kojem bi se ženi koja nema ugovor zastalno, a poslodavcu donese doznaku o trudnoći, ako ima više od dva mjeseca radnog staža, on obavezao da joj produži ugovor do kraja porodiljskog odsustva", kazala je Vukomanovićeva za "Nezavisne novine".

Kako je rekla, ova inicijativa ne može našteti nikome, a može pomoći nama kao državi generalno, jer je konkretna pronatalitetna mjera.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, ističe za "Nezavisne" da bi u vrijeme pronatalitetne politike svi trebalo da podrže jednu takvu inicijativu.

"Trudničko bolovanje je plaćeno 100 odsto, kao i porodiljsko odsustvo, međutim, ono što je neriješeno pitanje i što se često dešava jeste da se vrše određene zloupotrebe, upravo kod ugovora o radu na određeno vrijeme, jer kada

radnica ostane u drugom stanju, nažalost, taj ugovor se ne produžava", kazao je Stanković.

Kako je rekao, predloženu inicijativu su podržali, jer smatraju da je to pitanje ostalo neriješeno.

"Mi smo dali podršku, naravno, i spremni smo da se uključimo u rješavanje tih problema. Ono što smo mi predložili i što mislimo da je jedan od načina jeste to da je za radnicu koja radi duže od tri mjeseca po zakonu o radu predviđen probni rad. Ako je neko zadovoljio na probnom radu, poslije toga bi automatski trebalo da dobije ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Da se ne bi dešavala ovakva situacija kakvu imamo", kazao je Stanković.

Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, ističe za "Nezavisne novine" da će Unija poslodavca podržati sve zakonska rješenja koje idu u korist trudnica, odnosno zaštite trudnica dok su na porodiljskom bolovanju.

"Ukoliko je ova inicijativa dobro zakonsko rješenje, naravno ako je dobro postavljena, mi smo spremni da podržimo svaku zaštitu porodilja", kazao je Škrebić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije