Privreda

Sindikat zaposlenih u "Šumama RS": Situacija sve teža, kasne plate

Sindikat zaposlenih u "Šumama RS": Situacija sve teža, kasne plate
Foto: Pixabay | Sindikat zaposlenih u "Šumama RS": Situacija sve teža, kasne plate

SOKOLAC – Sindikat zaposlenih u JPŠ "Šume RS" a.d. Sokolac koji je inače većinski reprezentativni sindikat u ovom preduzeću pozvao je institucije Republike Srpske da se uključe u rješavanje dugogodišnjih problema u ovom preduzeću.

Ukoliko se to ne desi, kako kažu, "Šume RS" neće moći da podnese teret dugogodišnjeg lošeg poslovanja što će neminovno dovesti do socijalnih nemira i svih drugih vidova sindikalne borbe.

Kako su naveli u saopštenju nakon jučerašnjeg održanog sastanaka, 1. septembra stanje u ovom preduzeću po pitanju isplata plata radnicima bilo je takvo da 14 organizacionih dijelova je isplatilo platu za mjesec jul što je u zakonskom roku, osam organizacionih dijelova je isplatilo platu za jun, tri organizaciona dijela su isplatila platu za maj, tri organizaciona dijela za mjesec april i četiri organizaciona dijela za februar.

"Osim obaveza za isplatu plata radnicima još veća dugovanja postoje prema izvođačima radova, opštinama i drugim dobavljačima. Već duži niz godina PŠ se bori sa likvidnošću i situacija je iz dana u dan sve teža", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, prema njihovom mišljenju do ove situacije je dovelo neadekvatno upravljanje preduzećem od strane uprave preduzeća, Nadzornog odbora preduzeća i resornog Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske duži niz godina.

"Kadrovi koji se nalaze u ovim institucijama ne biraju se po stručnoj sposobnosti i znanju već prvenstveno po stranačkoj pripadnosti i preporukama drvoprerađivačkog i izvođačkog lobija. Po istom principu postavljaju se i rukovodeći kadrovi u Organizacionim dijelovima. U posljednjim godinama iz Preduzeća nam odlaze stručni radnici, a njihova mjesta popunjavaju nestručni, a podobni. Veliki problem je i priznavanje diploma sa privatnih fakulteta. Dosadašnja praksa pokazuje da pomenuti organi nisu imali sluha za dugogodišnje loše stanje u JPŠ iako im je na to ukazivano na svim prethodnim sastancima sa predstavnicima sindikata", nabraja se u saopštenju.

Dodaju da je nezadovoljstvo zaposlenih kulminiralo sa povećanjem minimalne plate u RS što je za posljedicu imalo da su nekvalifikovani radnici i radnici sa srednjom stručnom spremom isto plaćeni, tako da je trenutno 72 odsto zaposlenih u preduzeću na minimalnoj plati, što u velikoj mjeri utiče na radni elan i na odliv vrijednih i sposobnih radnika.

"Povećanjem minimalne plate prouzrokovan je veći rashod za približno 7,2 milina KM na godišnjem nivou. Povećanje cijena izvođenja radova je izazvalo veće rashode za 6,1 miliona KM. Sa druge strane nisu obezbijeđeni uslovi za povećanje prihoda. A u našem preduzeću jedini način za povećanje prihoda je povećanje cijena ŠDS-a. Na ovaj problem je ukazivano u prethodnom periodu na sastancima sa upravom preduzeća i pomoćnikom za šumarstvo u resornom ministarstvu", stoji u saopštenju.

Iz ovog Sindikata postavljaju pitanje da li je cilj da se ovo preduzeće dovede u situaciju da propadne i da jedini izlaz bude koncesija ovog preduzeća.

"Ovim putem vas upozoravamo da su koncesije šumarstava u okruženju rezultirale totalnim uništenjem tog resursa i radikalnim smanjenjem broja radnika", ističu oni.

Podsjetili su da "Šume RS" a.d. Sokolac zapošljavaju oko 4.600 radnika.

"Poremećaj poslovanja u našem preduzeću će se najdirektnije odraziti na funkcionisanje svih lokalnih zajednica, sa akcentom na izrazito nerazvijene i nerazvijene opštine, u kojima je ovo preduzeće stub opstanka", smatraju oni.

Saopštenje su potpisali članovi sindikalnog odbora Aleksandar Koprivica, Dean Marić, Rade Tešić, Gorana Simić, predsjednik Skupštine sindikata Tijana Čutura i predsjednik ovog Sindikata Blažo Prodanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije