Privreda

Sajam u Tešnju okupio 611 izlagača iz 15 zemalja

Sajam u Tešnju okupio 611 izlagača iz 15 zemalja
Foto: Fena | Sajam u Tešnju okupio 611 izlagača iz 15 zemalja

MATUZIĆI – Indonezija zemlja je partner, a Grad Cazin grad partner ovogodišnjeg 18. međunarodnog sajma privrede Tešanj – BiH koji je danas svečano otvoren u Matuzićima u Opštini Doboj Jug.

Sajam je okupio 611 izlagača iz 15 zemalja.

Organizator ovog sajma, koji se zatvara 28. septembra, tradicionalno je Udruženje privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj.

Predsjednica tog udruženja, Saća Prnjavorac, pozdravila je zvaničnike svih nivoa vlasti iz Bosne i Hercegovine i inostranstva te izlagače, goste i posjetioce sajma koji se održava na oko 25.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, od kojeg je unutrašnji izložbeni prostor veličine oko 7.000 kvadratnih metara.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić naglasio je kako je tešanjski sajam nastavio rasti te je postao "nezaobilazna destinacija na mapi privredenih sajmova u BiH, regionu i šire".

Ministar odbrane BiH Zukan Helez naglasio je kako je tešanjski sajam izrastao u respektabilnu privrednu smotru, koja povezuje poslovne ljude, privredne subjekte, ljude sa vizijom i koji otvara nove perspektive.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić poručio je da mu je zadovoljstvo gledati kako tešanjski sajam postaje sve značajniji na regionalnoj mapi susreta privrednika te je izrazio uvjerenje kako će to postati i šire značajna manifestacija.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić istakao je da je Tešanj privredno i ekonomsko središte, a iduća četiri dana bit će i glavna poslovna vijest.

Ambasador Indonezije u BiH Roem Kono podsjetio je da se ovogodišnje učešće njegove zemlje na sajmu u Tešnju poklapa sa 30. godišnjicom diplomatskih odnosa te zemlje s BiH.

"Današnji susret je prvi korak da otvorimo priliku za privrednike iz BiH, da razgovaramo o svemu te da upoznate potencijale koje ima Indonezija", kazao je Kono.

Centralna tema sajma, o čemu će biti organizirana i panel diskusija, biće emisije ugljendioksida u izvoznim proizvodima iz BiH. U toku sajma, Privredna komora Federacije BiH te Autoceste FBiH, organizovaće i panel diskusije iz svojih oblasti, prenosi Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije