Privreda

Rafinerija nafte Brod otvorila prvi servis za ugradnju i servis CNG opreme

Rafinerija nafte Brod otvorila prvi servis za ugradnju i servis CNG opreme
Foto: Ustupljena fotografija | Rafinerija nafte Brod otvorila prvi servis za ugradnji i servis CNG opreme

BROD - U Rafineriji nafte Brod u petak je otvoren servis za ugradnju CNG opreme i servisiranje automobila na komprimovani prirodni gas. U ovu investiciju Rafinerija nafte uložila je oko 400.000 KM. Pored redovnog servisa automobila, vršiće se kompletna usluga za dobijanje atesta na ugradnju plinskih uređaja u vozila kao i izdavanje atesta da su svi ugrađeni dijelovi urađeni po svjetskim standardima.

Među prvima, vozila Patrol taksija počela su da koriste komprimovani prirodni gas. Računica, kažu, pokazuje da istu relaciju sa ovim gorivom pređu za duplo manje novca.

"Kroz prelazak na CNG i dobijanje benefita u finansijskom smislu mi smo mogli da budemo konkurentniji na tržištu što se tiče cijene same usluge", kaže Boris Tomić iz Patrol taksi Banjaluka.

Vožnju na KPG ili CNG gas testirali su i u derventskoj kompaniji Gatarić.

"Mi smo ga testirali na autoputu, testirali u gradskoj vožnji, pun automobil sa koferima i potrošnja je bila 4,6, to je fantazija", rekao je Nenad Ratkovac, kompanija Gatarić iz Dervente.

Trideset odsto vozila Nestro grupacije već radi na komprimovani prirodni gas. Bezbjedni su, smanjuju troškove i manje zagađuju okolinu. Ugradnja opreme moguća je za dva do tri dana u novootvorenom centru u Rafineriji nafte Brod, uz obezbijeđen je servis i održavanje.

"Za sada možemo da ugrađujemo opremu u automobile koji rade na benzin. Ako bude potrebe mogu i na dizel, naš segmenti su sada putnička i kombi vozila. Minimalna cijena ugradnje je 2.200KM, sve zavisi od opreme, kapaciteta, vrste, proizvođača od toga zavisi cijena, kreće se od 2.200 KM, što više automobila bude ugrađivalo cijena će se smanjivati", istakao je Anatolij Karaljus, generalni direktor Rafinerije nafte Brod.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, naglašava da se podstiče upotreba gasa u većem obimu.

"Upotreba CNG je ocijenjena kao gorivo koje daje sigurnost i gorivo budućnosti tako da Vlada Republike Srpske i ministarstvo je posvećeno realizacije strategije Srpske koja se odnosi na razvoj projekata gasifikacije odnosno na razvoj projekata kojima se podstiče upotreba gasa u daleko većem obimu", poručio je Đokić.

Punionice CNG-a trenutno su dostupne u Rafineriji nafte u Brodu, na Nestro petrolu u Budžaku u Banjaluci, Tuzli i Sarajevu. Uskoro i u drugim gradovima čime će biti pokrivena cijela teritorija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije