Privreda

Radnici kompanije "Boing" odbili ponudu ugovora o radu, nastavljaju štrajk

Radnici kompanije "Boing" odbili ponudu ugovora o radu, nastavljaju štrajk
Foto: Pixabay | Radnici kompanije "Boing" odbili ponudu ugovora o radu, nastavljaju štrajk

VAŠINGTON - Radnici kompanije "Boing" glasali su za odbijanje ponude ugovora o radu i za nastavak štrajka, koji traje više od pet sedmica.

Protiv sporazuma, kojim je bilo predviđeno povećanje plata za 35 odsto u naredne četiri godine, glasalo je 64 odsto članova sindikata, prenosi Rojters.

Nakon glasanja, sindikalni lideri su rekli da su spremni da odmah nastave pregovore sa "Boingom" o prvom novom ugovoru o radu od 2014. godine. Sindikat traži povećanje plata za 40 odsto i vraćanje klauzule o penzijama sa definisanim iznosima. Odbijanje najnovije ponude predstavlja veliki udarac za direktorku Keli Ortberg, koja je preuzela čelnu funkciju u avgustu uz obećanje da će ostvariti bolju saradnju sa fabričkim radnicima nego njeni prethodnici.

Odbijanje nove "Boingove" ponude, nakon što je 95 odsto radnika glasalo protiv prvog ugovora prošlog mjeseca, odražava višegodišnje nezadovoljstvo zaposlenih, zaključuje britanska agencija.

Više od 30.000 mašinskih radnika stupilo je u štrajk u "Boingovim" fabrikama na američkoj zapadnoj obali 13. septembra, čime je obustavljena proizvodnja najprodavanijih modela "737 MAKS", "767" i "777", prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije