Privreda

Propadale sve inicijative: Građani plaćaju PDV, država im se ne odužuje

Propadale sve inicijative: Građani plaćaju PDV, država im se ne odužuje
Foto: Centralna banka | Propadale sve inicijative: Građani plaćaju PDV, država im se ne odužuje

SARAJEVO - Uvođenje nulte stope ili smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice, lijekove i pomoćna ljekovita sredstva te zdravstvena pomagala, kao i na obrazovanje, povećanje PDV-a na luksuz, smanjene stope poreza na ugostiteljstvo, turizam i putnički saobraćaj tokom virusa korona, uvođenje PDV-a kladionicama i igrama na sreću, povrat PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe samo su neki od primjera inicijativa u BiH koje su propale jer se nadležni nisu mogli dogovoriti.

Sve navedene mjere i još njih koje nismo pobrojali trebalo je da pomognu stanovništvu koje plaća sve ove poreze, ali država, bar do sada, nije našla za shodno da se građanima oduži tako što će im taj novac vratiti na neki način.

Jedini primjer smanjenja ili ukidanja poreza koji je dobio podršku od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Savjeta ministara BiH pa Parlamenta BiH jeste PDV na doniranu hranu, ali ni ova mjera, kako smo dosad uspjeli saznati, nije dala očekivane rezultate jer, pored ostalog, kompanije nisu dovoljno upoznate s ovom zakonskom mogućnošću.

Novi primjer ukidanja poreza mogao bi da bude pri kupovini prve stambene nekretnine jer je UIO BiH dao saglasnost za ovu inicijativu i spremio tekst zakona.

Međutim, kako su "Nezavisne novine" već pisale, i ovo pitanje je i dalje na dugom štapu, jer tek treba da ga usaglasi Upravni odbor UIO BiH, a onda Savjet ministara BiH, Predstavnički dom PS BiH i na kraju Dom naroda BiH. Isto tako, mnogi su mišljenja da ukidanje ovog PDV-a ne bi toliko pomoglo građanima koliko bi pomoglo građevinskom sektoru i onima koji se bave prodajom nekretnina.

Da je PDV teška tema u BiH potvrdio je i Zoran Tegeltija, direktor UIO BiH, koji je nakon potvrde da su dali saglasnost za ukidanje PDV-a pri kupovini prve nekretnine dodao i da Uprava nije dala pozitivno mišljenje na ostale inicijative koje su dolazile za izmjenu PDV-a, a u vezi sa smanjenjem ili ukidanjem stope poreza za određene grupe proizvoda, jer je to ocijenjeno kao loše za makrostabilnost BiH.

"Mislim da u BiH nikada nisu rađene prave procjene niti se tačno zna po kojim osnovama se najviše ubire porez. Kakva god bila makrostabilnost BiH zaista je depresivno znati da se plaća puni PDV na lijekove, sanitetsku opremu i materijal za bebe", odgovara na ovu izjavu Tegeltije ekonomista Slaviša Raković.

On za "Nezavisne novine" ističe da postoji nekoliko razloga zašto priča o PDV-u u BiH ne može imati onakav epilog kakav obećavaju nadležni, počevši od političara.

"Tu nema želje da se to sprovede, dalje je nesnalaženje i nesposobnost da se radi modernim tehnologijama i metodama. Suštinski gledano, ovdje se ljudi poigravaju PDV-om, a BiH je kadrovski i tehnološki nedorasla takvoj priči i tome kad dodamo političku volju, onda imamo nekoliko faktora koji taj proces čine nemogućim", navodi Raković, koji na pitanje kako se to nadležni poigravaju sa PDV-om odgovara da se to vidi na najnovijem primjeru ukidanja poreza pri kupovini prve nekretnine.

"PDV na prvu nekretninu je tehnički nemoguć zato što je u suštini PDV naplaćivan na građevinskom materijalu. Građevinske firme kada izmire PDV vrše povrat toga na materijalu koji su prodale i koji su ugradile, a do toga ne može doći ako PDV nije naplaćen. Dakle, mora da se nađe metod kako da se građaninu refundira taj PDV koji je platio, a ne da bude kao da ju je kupio bez poreza, što nije slučaj", smatra Raković.

Oni koji godinama prate priču u vezi sa PDV-om nisu uvjereni da bi ukidanje ili smanjenje stope poreza zaista garantovalo pad cijena u bilo kojem sektoru.

"Bilo bi dobro uopšte ne dirati ovu jedinstvenu stopu koju imamo. Bosna i Hercegovina kao društvo nije spremna na diferenciranu stopu PDV-a, i u slučaju da krene u tu priču pitanje je da li UIO BIH ovakav kakav jeste ima kapacitet da to iznese. To je ozbiljna reforma koja traži ozbiljne ljude, ekonomsku i političku stabilnost koju BiH nema", kaže novinar Uroš Vukić.

On takođe smatra da je priča o ukidanju PDV-a pri kupovini prve nekretnine sumnjiva te da njena realizacija neće ići u korist građanima.

"Bojim se da je sva ova priča o ukidanju PDV-a na prvu nekretninu plod lobiranja građevinske industrije, koja ima novac, moć i veze. U slučaju da dođe do ukidanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine, sav taj 'ukinuti' PDV će se preliti u džepove onih koji grade i prodaju stanove. Država ako želi ima mogućnost da i bez ukidanja PDV-a pomogne kupcima prve nekretnine, a ako hoće i građevinskom sektoru, čiji bi pad, treba biti realan, doveo do ozbiljnih ekonomskih problema u zemlji", zaključio je Vukić.

Uz priču o PDV-u ne možemo da ne pomenemo još neke mogućnosti koje država ima, a koje mogu pomoći stanovništvu. To su svakako akcize, a i na tom polju postojale su inicijative koje nikada nisu dobile zeleno svjetlo, poput one da se od prikupljenih sredstava po osnovu akciza na duvan, a koje su dostigle oko 10 milijardi KM, dio preusmjeri u zdravstvo, tačnije liječenje bolesne djece. Tu su i akcize od putarine, od kojih takođe građani nisu dobili ni fening koristi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije