Privreda

Privrednici i Vlada FBiH trebaju biti partneri

Privrednici i Vlada FBiH trebaju biti partneri
Foto: Vlada Federacije BiH | Privrednici i Vlada FBiH trebaju biti partneri

SARAJEVO - Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović sastao se u Zenici sa predstavnicima Udruženja poslodavaca ovog grada i organizatorima tradicionalnog zeničkog Sajma privrede ZEPS.

Tokom razgovora konstatirano je da privrednici i Vlada Federacije BiH trebaju biti partneri u najvažnijem projektu za građane Federacije, a to su, nesumnjivo, ubrzani razvoj kompletne privrede, nove investicije i zadržavanje radnika i mladih ljudi da ostanu i rade u BiH.

"Vlada Federacije BiH je u budžetu za ovu godinu osigurala 26 miliona maraka pomoći, podsticaja i grantova za mala i srednja preduzeća. Naredne godine taj iznos namjeravamo povećati na 50 miliona", kazao je Mijatović, prenosi Fena.

Pozvao je poslodavce da se, uz apliciranje za grant sredstva, prijavljuju i za kreditna sredstva kod Razvoje banke FBiH, prenosi Fena.

Ministar je sagovornike upoznao i sa planovima Vlade za uvođenje online fiskalizacije i smanjenja doprinosa, a sve s ciljem povećanja minimalne plate za radnike i rasterećenja privrede.

Zajednički je konstatirano da je Zeničko-dobojski kanton među prva tri po razvijenosti i snazi privrede i da, stoga, privrednici iz ovog kantona očekuju veću pažnju i podršku Federalne vlade.

Mijatović obišao je i lokacije na kojima se priprema održavanje Sajma privrede ZEPS, koji nakon pauze od nekoliko godina, ove godine počinje 1. oktobra. Organizatori ZEPS-a izrazili su zadovoljstvo brojem prijavljenih učesnika, odnosno kompanija iz BiH, susjedstva i drugih zemalja Evrope.

Izrazili su i zahvalnost Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta na finansijskoj pomoći koju su dobili putem javnog konkursa za grant sredstva predviđena za sajamske manifestacije, saopšteno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije