Privreda

Priština ukinula mjeru zabrane ulaska robe iz centralne Srbije

Priština ukinula mjeru zabrane ulaska robe iz centralne Srbije
Foto: VALDRIN XHEMAJ/PIXSELL | Priština ukinula mjeru zabrane ulaska robe iz centralne Srbije

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova ukinulo je zabranu ulaska proizvoda koji se iz centralne Srbije plasiraju na tržište južne srpske pokrajine.

Uklanjanje mjera zabrane srpske robe važiće samo za administrativni punkt Merdare, dok mjere zabrane ostaju na snazi na ostalim punktovima sa Srbijom.

Novom odlukom, koju je nadležnim institucijama danas proslijedio ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, zabrana "uvoza" ovih proizvoda biće zamijenjena "detaljnom kontrolom" kamiona koji ulaze iz centralne Srbije, prenosi RTS.

Njemačka je ranije zaprijetila vlastima u Prištini neučešćem na samitu Berlinskog procesa ako ne ukinu zabranu robe iz centralne Srbije.

Privremene prištinske institucije zabranile su ulazak robe iz centralne Srbije na područje Kosova i Metohije 14. juna 2023. godine, nakon što su pripadnici MUP-a Srbije uhapsili trojicu pripadnika takozvane kosovske policije, jer su ilegalno prešli administrativnu liniju, prenosi Srna.

Do hapšenja je došlo pošto su porasle tenzije na sjeveru pokrajine jer je Priština nasilno uvela u zgrade četiri opštine gradonačelnike Albance, izabrane na izborima na kojima Srbi nisu učestvovali.Vlada u Prištini saopštila je tada da uvodi mjere iz razloga bezbjednosti, odnosno zato što sumnja da se u kamionima sa robom iz centralne Srbije prevozi oružje na Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije