Privreda

Potpisan Ugovor o izgradnji poddionice tunel Kvanj – Buna vrijedan više od 250 miliona KM

Potpisan Ugovor o izgradnji poddionice tunel Kvanj – Buna vrijedan više od 250 miliona KM
Foto: Fena/Autoceste FBiH | Potpisan Ugovor o izgradnji poddionice tunel Kvanj – Buna vrijedan više od 250 miliona KM

MOSTAR - U sjedištu Autocesta Federacije BiH u Mostaru potpisan je ugovor o izgradnji poddionice tunel Kvanj – Buna.

Ugovor su potpisali Denis Lasić, direktor Autoceste FBiH kao investitor, i uime izvođača radova generalni direktor China Road and Bridge Corporation PJ Banjaluka Sun Jun, federalni ministar saobraćja i transporta Andrijana Katić u svojstvu svjedoka i Yang Dong, direktor podružnice za središnju i istočnu Europu CRBC-a Srbija Beograd, kao svjedok u ime izvođača radova, konzorcija koji čine China Road and Bridge Corporation, Azvirt Limited Liability Company i Hering d.d. Široki Brijeg.

"Ovo je važan dan kako za Hercegovinu tako i za cijelu našu zemlju jer ovim potpisivanjem počinje novi investicijski ciklus u kojem ćemo zajedničkim naporima, baš kao i do sada, realizirati nove projekte autoceste na koridoru Vc, koji su ujedno i novi ekonomski i razvojni impuls za Bosnu i Hercegovinu. Pored ove poddionice, idućih mjesec dana potpisat ćemo i ugovor o izgradnji poddionice Mostar jug – tunel Kvanj i time u potpunosti pokrenuti građevinski sektor u južnoj Hercegovini", kazao je Lasić, prenosi Fena.

Lasić je pritom, u svoje osobno i u ime preduzeća, izrazio žaljenje zbog gubitka ljudskih života uslijed katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH.

Katić je kazala kako je potpisivanje ugovora iznimno važan događaj jer omogućuje nastavak izgradnje auto-puta na Koridoru Vc na jugu Hercegovine.

"Nažalost, dolazi u vrijeme kada je našu zemlju zadesila strašna tragedija uzrokovana poplavama koja je uz materijalnu štetu odnijela i ljudske živote" kazala je ona.

Dong je izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora, kazavši da će nastaviti provoditi strategiju razvoja kompanije, fokusirajući se na sigurnost, kontrolu troškova i osiguranje kvaliteta u cilju nesmetane implementacije projekta i izgradnje visokokvalitetnog projekta infrastrukture.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Tunel Kvanj – Buna iznosi 125.231.549,16 evra bez PDV-a, a finansira se sredstvima obezbjeđenim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB) te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Rok za završetak izgradnje poddionice je 30 mjeseci. Poddionica duga je 5,10 kilometara i dio je dionice Mostar jug – Buna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije