Privreda

Posjeta objektima "HE na Trebišnjici": Vrlo uspješni i remont i proizvodnja

Posjeta objektima "HE na Trebišnjici": Vrlo uspješni i remont i proizvodnja
Foto: Vesna Duka | Posjeta objektima "HE na Trebišnjici": Vrlo uspješni i remont i proizvodnja

TREBINJE - Remont postrojenja Hidroelektrane Trebinje 1, koji djeluju u sastavu "HE na Trebišnjici", ide zadovoljavajućom i predviđenom dinamikom, u šta su se, obilazeći objekte HE Trebinje 1 i Trebinje 2 uvjerili i generalni direktor ovog preduzeća Gordan Mišeljić i direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović sa saradnicima.

Nakon obilaska postrojenja i zajedničkih sastanaka sa rukovodstvom i inženjerima oba objekta, Mišeljić je podsjetio da je u toku remont HE Trebinje 1, najznačajnijeg objekta u vlasništvu HET-a, te da je u srijedu završeno beznaponsko stanje, a sve će biti završeno do 13. oktobra.

"Sve se radi vlastitim snagama i u vlastitoj režiji, jedan, drugi, pa treći agregat, tako da u svakom momentu imamo dva raspoloživa agregata, ali ono što će nama trenutno smetati u proizvodnji jeste završetak remonta HE Plat (Dubrovnik), koji će trajati do 3. oktobra, jer se tamo radi remont oba agregata istovremeno, tako da smo tu malo oštećeni kada je proizvodnja u pitanju", obrazlaže Mišeljić.

On dodaje da u poslovima nema nepredviđenih okolnosti, te da su u odličnom stanju pogoni čija se oprema redovno servisira, zamjenjuju zastareli dijelovi, pa je spremnost agregata uvijek stoprocentna.

"Mislim da se u zadnjih deset godina tri ili četiri puta desio neplanski ispad elektrane, ali su oni trajali jako kratko i u pitanju su bili minuti, a ne sati i agregati su vraćani na mrežu", kazao je Mišeljić.

I direktor Matičnog preduzeća "Elektroprivreda RS" Luka Petrović se nakon obilaska objekata složio da se vrlo uspješno odvijaju i remont i proizvodnja, napominjući da je to i za očekivati jer je, kako kaže, HET jedna od najstabilnijih i najvažnijih karika u njihovom sistemu, sa izuzetnom spremnošću za uključivanje u funkcionisanje toga sistema.

"Nakon što nas je direktor upoznao sa planovima i aktivnostima remonta, i sami smo se uvjerili da radovi uredno teku, razumijevajući da su uvezani remonti hidroelektrana Dubrovnik i Trebinje, pa nakon 15 dana radova imamo već dva agregata spremna za rad na mreži i u slučaju potreba, sa trenutnom kotom od 361 metara nad morem, možemo da koristimo te agregate, radujući se novim padavinama i povećanju kote Bilećkog jezera, novim dotocima koji će popraviti stanje", kazao je Petrović.

Napominjući da HE Dabar djeluje u sastavu HET-a, te da finansiraju mnoge poslove, pored kreditnog aranžmana sa Kinezima, on je ponovio da se radovi na ovom dijelu sistema Gornjih horizonata nastavljaju na osam objekata i pored jedne proceduralne greške i nepriloženog dokumenta, što je kasnije ispravljeno.

"Uvijek su na meti naši hidroenergetski objekti, naše investicije, raznih nevladinih institucija koje se finansiraju na sumnjiv način i time žele zaustaviti ovaj značajan projekat, što se neće desiti, jer mi imamo svu dokumentaciju čistu i pomoći ćemo resornom ministarstvu da ispravi proceduralnu grešku", rekao je Petrović, napominjući da greška koja se desila na dovodnom tunelu nema veze sa kineskim aranžmanom.

Milorad Mitrović, šef Elektroslužbe na pogonu HE Trebinje 1, takođe je potvrdio da ovaj, inače redovni godišnji remont, teče predviđenom dinamikom i po planu, te da je vršen pregled i revizija opreme i elektroenergetskih postrojenja u toku desetodnevnog beznaponskog stanja, gdje nisu primijetili veće kvarove.

"Takođe smo u tom periodu imali i ispitivanje energetskih transformatora na 120-kilovoltnom postrojenju, a trenutno se vrši remont agregata 1, koji će takođe trajati deset dana, a nakon njega slijedi desetodnevni remont agregata 2, pa agregata 3 u trajanju od 12 dana, gdje mogu reći da vršimo antikorozivnu zaštitu prvog agregata na dijelu cjevovoda oko zatvarača, a na generatoru 3 ćemo vršiti zamjenu upravljačkog dijela pobudnog sistema", objasnio je Mitrović.

 

       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije