Privreda

Ponovo isti problemi: Zbog čekanja na granici na muci i privrednici i prevoznici

Ponovo isti problemi: Zbog čekanja na granici na muci i privrednici i prevoznici
Foto: Arhiva | Ponovo isti problemi: Zbog čekanja na granici na muci i privrednici i prevoznici

BANJALUKA, SARAJEVO, TUZLA - Višesatna čekanja kamiona sa lako kvarljivom robom na granici i dalje su problem koji muči i privrednike i prevoznike u Bosni i Hercegovini, a obezbjeđivanje još barem jednog graničnog prelaza za fitosanitarni pregled je minimalni zahtjev i potreba bh. privrede.

Od 17 graničnih prelaza, koliko ih ima između BiH i Hrvatske, samo prelazi Gradiška i Bijača imaju poseban status sa svim neophodnim inspekcijskim organima za pregled robe biljnog i životinjskog porijekla.

Na ovaj problem nedavno je ukazao i Nihad Bajramović, zamjenik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, a kako je istakao, Komora je kao predstavnik međunarodnih prevoznika u BiH zahtijevala hitno rješavanje ovog pitanja.

"Osiguranje najmanje još jednog graničnog prijelaza za fitosanitarni pregled je minimalni zahtjev i potreba bh. privrede. Sve naše analize jasno ukazuju na to da je potrebno hitno pristupiti izmjeni postojećeg ugovora o graničnim prijelazima za međunarodni cestovni promet s Republikom Hrvatskom. Veliki problem je i neusklađenost radnog vremena veterinarskih, fitosanitarnih i sanitarnih inspektora na hrvatskoj strani", rekao je on.

Iz Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine ističu za "Nezavisne novine" da su prvi prepoznali ovaj problem i upozorili na njega, jer su svjesni posljedica koje može izazvati njegovo nerješavanje, s obzirom na to da je obim razmjene sa Evropskom unijom iznad 70 odsto.

"Dakle, potpuno je jasno da se mora izvršiti izmjena i dopuna postojećeg ugovora o graničnim prelazima sa Republikom Hrvatskom ili sačiniti novi, uvažavajući argumente i potrebe za redefinisanjem statusa pojedinih graničnih prelaza, kroz otvaranje dodatna dva granična prelaza sa svim inspekcijskim kontrolama - tzv. BIP, granični prelazi Donji Svilaj/Svilaj i Izačić/Ličko Petrovo Selo, kao i osigurati status graničnih prelaza sa obostrano uspostavljenom fitosanitarnom kontrolom za granične prelaze: Orašje/Županja, Kamensko/Kamensko i Ivanica/Gornji Brgat", kažu oni za "Nezavisne novine".

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske, ističe u razgovoru za "Nezavisne novine" da ovaj problem traje već godinama i da se ništa nije promijenilo. Gužve su i ove godine, kako kaže, ogromne.

"Ne da bi dobro došao jedan, nego i više graničnih prelaza, ali ako se na tim graničnim prelazima ne poboljšaju uslovi rada i ne bude više fitosanitarnih inspektora i ne produži se radno vrijeme fitosanitarnim inspektorima da rade dok radi carina i granična policija, onda ne vrijedi ništa", kazao je on.

Kako dodaje, godinama ukazuju na te probleme, međutim, ništa nije urađeno na tom pitanju.

"Prevoznici su prinuđeni zbog toga da čekaju po dan-dva kako bi rascarinili i ocarinili robu i otišli na krajnje destinacije", navodi Grbić za "Nezavisne novine".

Suad Selimović, agroekonomista, ističe da je ugovorom koji je ranije donesen definisano da samo Bijača i Gradiška imaju fitosanitarni pregled.

"Jedna petina proizvoda i robe ide na Bijaču, a četiri petine na Gradišku, gdje je radno vrijeme od sedam do 15 časova, a čak nisu uveli rad sanitarnog inspektora subotom i nedjeljom, i to pravi jako veliku štetu već godinama, pogotovo kad su u pitanju sezonski proizvodi kao što su šljiva i krastavac", navodi Selimović.

On dodaje da je problem sa naše strane granice.

Takođe, podsjeća da su dva prelaza 2014. godine, kada je postignut dogovor, možda i bila dovoljna, ali da je sada situacija drugačija.

"Mi smo tražili da se uvede rad do 19 časova sa naše strane i da se uvede bar radna subota, međutim, ništa nije prihvaćeno", kaže Selimović za "Nezavisne novine".

Sve to rezultira problemima, pa Selimović podsjeća da su lani morali uništiti 20 tona krastavaca.

Takođe, pošto fitosanitarna inspekcija ne radi vikendom, u tim danima vozači idu preko Srbije i Mađarske, što produžava put.

"Prevoznici koji imaju hladnjače nerado voze tu robu zato što vozač ostane dva dana na prelazu, a on njega plaća po kilometru prevezene robe", objašnjava Selimović.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije