Privreda

"Podrumi Vukoje" obilježili početak berbe Carskih vinograda

"Podrumi Vukoje" obilježili početak berbe Carskih vinograda
Foto: Vesna Duka | "Podrumi Vukoje" obilježili početak berbe Carskih vinograda

TREBINJE - Početak ovogodišnje berbe grožđa u Carskim vinogradima kod Trebinja i ove su godine "Podrumi Vukoje 1982" obilježili velikom manifestacijom "Wine & Brunch", na kojoj su se, uz degustaciju prošlogodišnje žilavke i autohtonih hercegovačkih i mediteranskih jela, novinari upoznali sa bogatom berbom 2024. godine.

Napominjući da je ova godina bila jako specifična, kada temperature nisu padale ispod nule čak ni zimi, sa dosta ranim proljećem i vegetacijom koja je započela već krajem trećeg mjeseca, te blagim mrazom i dosta sušnim ljetom, Radovan Vukoje, direktor "Podruma Vukoje 1982", kazao je da je sve to pogodovalo dobrom i kvalitetnom rodu, ali ipak sa nešto manjim prinosima.

"Ranoj vegetaciji nije pogodovao ni rani mraz pa smo imali nešto manji prinos, ali je, s druge strane, zrno zdravo, njegova punoća je takođe dobra, a odnos sladora i kiseline je odličan pa se očekuje i odlično vino, odnosno sve to skupa je dalo dobar rezultat za proizvodnju našeg carskog vina, našeg najekskluzivnijeg brenda", istakao je Vukoje.

Ovogodišnja žilavka sa Carskih vinograda je i na prvi pogled izuzetno dobra, sa odličnim sladorom, ali je, i pored suše, sačuvana i zelena masa, odnosno vinov list, što smatraju takođe dobrom okolnošću.

"Dobro je da smo sačuvali zelenu masu jer koliko sunce doprinosi dobrom kvalitetu - toliko može i da ga oduzme, jer list pomaže da se sačuvaju kiseline u grožđu koje su kičma i svježina budućeg vina, nešto što daje i trajnost vinu, a to nam daje upravo glavne note carskom vinu i njegovoj mineralnosti", objašnjava Vukoje.

Kaže da se i ova vina, koja tek treba da se proizvedu na Carskim vinogradima, planiraju prodavati na tri kontinenta, gdje se plasiraju dugi niz godina jer imaju jako dobre i ozbiljne i kupce i distributere.

Budući da je cjelokupna prošlogodišnja proizvodnja vina ove vinarije rasprodata, a sve je veća konzumacija bijelih vina u cijelom regionu, ali i u svijetu, Vukoje očekuju da rasprodaju i ovogodišnju proizvodnju.

"Mi smo gotovo već ostali bez bijelih vina iz 2023. godine, pa ćemo zasigurno prodati i ovogodišnje količine, a u prilog nam ide i činjenica da imamo i jako ozbiljne partnere i zastupnike iz čitavog svijeta", kaže Radovan Vukoje, objašnjavajući da su prošle godine bili zastupljeni sa svojim vinima na kartama preko 50 restorana sa Mišelinovim zvjezdicama, što smatraju velikim uspjehom.

Budući da su njihova vina uvrštena na vinske karte u restoranima Londona, Njujorka, Vašingtona, Amsterdama, Berlina, što "Podrumi Vukoje" smatraju velikim uspjehom, Radovan Vukoje dodaje da se ekskluzivni kupci mogu zadržati samo ekskluzivnim vinima.

"Zato raduje što je kvalitet ovogodišnje berbe izuzetan i ja sam time veoma zadovoljan, jer nama je najbitniji kvalitet i po tome smo prepoznati", kaže na kraju Radovan.

U junu su "Podrumi Vukoje" dobili veliko priznanje i za destilate u Londonu, a prije toga su ušli među najboljih 100 vina svijeta, bijelom selekcijom koja takođe sadrži njihovu žilavku, tako da nastavljaju na tom fonu i to će i u budućnosti biti znak raspoznavanja ove vinarije i njihovih vinograda.

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije