Privreda

Počinje serijska proizvodnja bh. drona (FOTO)

Počinje serijska proizvodnja bh. drona (FOTO)
Foto: N.N. | Počinje serijska proizvodnja bh. drona (FOTO)

ZENICA - Na sajmu ZEPS prezentovan je novi brend pod nazivom "BH Dron". Radi se o dronu najviših svjetskih tehnoloških performansi, raspona krila tri metra, sa mogućnošću vertikalnog polijetanja.

Iza ovog projekta stoji "Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo" (CTTI). Na ZEPSU su predstavljena dva tipa dronova koji će se uskoro početi proizvoditi  u Bosni i Hercegovini. Dronovi su isključivo namijenjeni za civilnu i komercijalnu upotrebu.

“Nakon nekoliko godina pregovora i analiza o tome šta je najpotrebnije na našem tržištu po pitanju dronova uspješno smo završili prvi dio a to je licenciranje i potpisivanje ugovora o proizvodnji. Ovih dana upravo na na sajmu ZEPS  želimo svim zainteresovanim prezentirati karakteristike i mogućnosti naših dronova. Ono što posebno treba izdvojiti je i to da su ovi dronovi u samom vrhu svjetke tehnologije iz ove oblasti. Treba istaći da smo već ostvarili kontakt sa svim relevantnim institucijama iz oblasti proizvodnje dronova, kontrole, upravljanja i edukacije. Jučer smo potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Fakultetom za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu“, riječi su direktora CTTI-a, Asima Hadžića.

"BH Dron" imaće veoma široku upotrebu, u geodeziji, spasilačkim službama, poljoprivredi, turizmu, i drugim oblastima. Osnovne odlike i prednosti "BH Drona" su veliki radijus kod kontrole drona, lahkoća prilikom upravljanja, lociranje sa velike udaljenosti, dugotrajan let , noćne ( termalne ) i dnevne kamere.

"BH Dron" sa krilima – Tayan, također ima veliku prednost zato što koristi kombinovano krila i properele. Donedavno je ovakvim dronovima trebala poletno sletna staza za polijetanje tj. za slijetanje.

„Naš dron posjeduje vertkalni uzgon, tj. polijeće vertikalno i za polijetanje mu treba vrlo malo prostora“, ističe Hadžić, prenosi Indikator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije