Privreda

Počinje gradnja najveće solarne elektrane u BiH

Počinje gradnja najveće solarne elektrane u BiH
Foto: Pixabay | Počinje gradnja najveće solarne elektrane u BiH

STOLAC - "Elektroprivreda HZHB" raspisala je javni poziv za izbor izvođača radova prve faze izgradnje solarne elektrane "EPHZHB 1" u Stocu.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 69,9 miliona KM, odnosno 81,9 miliona KM sa PDV-om, navodi se u obavijesti o javnoj nabavci.

"Predmetna nabava podrazumijeva izradu izvedbenog projekta za izgradnju prve faze fotonaponske elektrane EP HZHB1, izgradnju prve faze fotonaponske elektrane EP HZHB1 što podrazumijeva i nabavku i ugradnju potrebne opreme za punu funkcionalnost elektrane, provođenje funkcionalnih ispitivanja elektrane, izradu projekta izvedenog stanja, ishođenje upotrebne dozvole, puštanje elektrane u probni rad, provođenje testova usuglašenosti s elaboratom tehničkog rješenja priključenja na mrežu i ishođenje saglasnosti za trajni pogon, te održavanje ugrađene opreme u periodu od 36 mjeseci od dozvole za trajni pogon elektrane", navodi se u tenderskoj dokumentaciji, prenosi Akta.ba.

Fotonaponska elektrana "EPHZHB 1" je instalisane izlazne snage 50 MW, a poslov.i gradnje se ugovaraju po načelu "ključ u ruke".

Procijenjena godišnja proizvodnja prve faze solarne elektrane je 98,6 GWh.

Lokacija sunčane fotonaponske elektrane "EPHZHB 1" planirane ukupne snage 150 MW se nalazi u Stolcu, Privredno-proizvodna zona "Dubrava 2", Hodovo.

Cjelokupni projekat solarne elektrane EPHZHB 1 snage 150 MW koštaće oko 180 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije