Privreda

Počela gradnja mljekare u Prnjavoru vrijedne 10 miliona KM

Počela gradnja mljekare u Prnjavoru vrijedne 10 miliona KM
Foto: Facebook | Počela gradnja mljekare u Prnjavoru vrijedne 10 miliona KM

U Prnjavoru je ozvaničen početak izgradnje pogona za preradu mlijeka dnevnog kapaciteta početne prerade 5.000 litara. Projekat izgradnje koštaće oko 10 miliona KM.

Osnivači mljekare su poljoprivredni proizvođači mljekari njih preko četiri stotine. Početku izgradnje prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić.

U Prnjavoru je položen kamen temeljac čime su i zvanično započeli radovi na izgradnji mljekare na lokaciji poslovne zone Vijaka u Gornjim Štrpcima. Osnivači mljekare su fameri proizvođači mlijeka iz Srpske a jedan od njih je i Dragan Baltić iz Prijedora čija je dnevna proizvodnja 2.000 litara mlijeka.

On se nada i da će početkom prerade u prnjavorskoj mljekari porasti i cijena otkupa sirovog mlijeka od proizvođača.

Početni osnivači mljekare su 16 farmera iz Udruženja mljekara RS a do sada se ukupno 432 farmera od Nevesinja do Novog Grada uključilo u ovu investiciju vrijednu više od 10 mil KM, izjavio je direktor novoosnovanog pogona Naša mljekara - Miljan Erbez.

Dodaje i da je izbor za gradnju mljekare pao na Prnjavor zbog blizine autoputa ali i drugih parametara poput količine mliječne masti i bjelančevina mlijeka.

Radove su simbolično započeli ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Savo Minić, predsjednik Udruženja mljekara kao osnivača Milorad Arsenić i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Minić je istakao da će fokus proizvodnje biti sirevi i maslac kojih nedostaje na našem tržištu, prenijela je TV K3.

"Mlinsko-pekarska industrija čije su dnevne potrebe čak oko pet tona mladog sira se već obraćala Ministarstvu, mi to nažalost pretežno uvozimo jer nemamo domaću proizvodnju i zato maksimalna podrška za ovo što danas možemo vidjeti u Prnjavoru", naglasio je Minić.

On je istakao da je resorno ministarstvo konkretno za Našu mljekaru izdvojilo 500.000 KM, a nije izostala ni podrška Gradske uprave.

Predsjednik Udruženja mljekara RS Milorad Arsenić je naglasio da je ovo veliki uspjeh ljudi iz Udruženja mljekara RS koji su i najzaslužniji što je uopšte došlo do pokretanja ovog projekta. Početni kapital od 133.000 KM obezbijedilo je 16 farmera osnivača iz Udruženja mljekara RS.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš zahvalio se Udruženju mljekara RS kao inicijatoru za izgradnju mljekare u Prnjavoru koji, kako kaže, jeste dobro mjesto prvenstveno zahvaljujući dobroj saobraćajnoj povezanosti i samog autoputa a sa druge strane i zbog činjenice da je Prnjavor treća lokalna zajednica u Srpskoj po količini proizvedenog mlijeka dok su ispred Prnjavora samo Bijeljina i Gradiška.

Gradonačelnik Tomaš je istakao i da je grad Prnjavor obezbijedio plac za objekat i izrazio nadu da ćemo narednih mjeseci svjedočiti ubrzanom razvoju mljekare te da ćemo se radovati zajedničkom uspjehu svih koji učestvuju u ovom projektu, prenosi eKapija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije