Privreda

Otvaranje ceste Gradiška-Okučani još poprilično daleko

Otvaranje ceste Gradiška-Okučani još poprilično daleko
Foto: Pixabay/Ilustracija | Otvaranje ceste Gradiška-Okučani još je poprilično daleko

Izgradnja brze ceste s četiri trake od granice s Bosnom i Hercegovinom do Okučana u Hrvatskoj traje već pet godina.

Most preko rijeke Save stoji neupotrebljiv od sredine 2022. kada je dovršen. Funkciju bi napokon trebao dobiti tokom 2025. a kompletan dovršetak, uključujući i granični prelaz, očekuje se 2026. godine.

Projekt je podijeljen na tri faze - most preko rijeke Save, dionica brze ceste od mosta do čvora Novi Varoš, te dionica od Novi Varoš do uklapanja kod naplatnih kućica Okučani.

Faza 1 je dovršena 2022. godine, a faza dva i faza tri su trenutno u izgradnji, pokazuje video o napretku radova na hrvatskinn cestama. Izvođač radova je banjalučki Integral Inženjering.

Faza dva, dionica od mosta do čvora Novi Varoš, trebala je biti dovršena u februaru 2024., no rokovi su nekoliko puta prolongirani, pri čemu su kao razlog navođeni nepovoljni vremenski uslovi.

Istina je da radovi trenutno puno bolje napreduju, ali datum otvaranja je još poprilično daleko.

Nasip je na svim dijelovima trase doveden do posteljice, radi se na nosivim slojevima kolnika pa je tokom ljeta počelo i asfaltiranje novim slojem. Radovi na izvedbi unutrašnje i vanjske odvodnje na trasi brze ceste se bliži kraju.

Na mostu rukavac Strug dužine 170 metara je izvedena armirano-betonska ploča, na mostu kanal Sava su u toku radovi na izvedbi ploče. Vidljivo je da radovi na ovom mostu dužine 523 metara najsporije napreduju. Predviđeni rok za završetak armirano-betonske ploče na mostu kanal Sava je mart 2025.godine.

Puštanje brze ceste u promet ograničava izgradnja novog graničnog prelaza. Na platou graničnog prelaza nasip je takođe izveden do posteljice, dijelom je i izveden sloj granuliranog kamenog materijala te se izvode radovi na unutrašnjoj odvodnji.

Izgradnja graničnog prelaza je u nadležnosti Ministarstva finansija Republike Hrvatske i po njihovim riječima očekivani završetak graničnog prelaza je u drugom kvartalu iduće godine. Puštanje dionice druge faze će biti moguće samo zajedno s graničnim prelazom, prenosi eKapija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije