Privreda

Odnijela uzorak u maloj vrećici pa dobila njemačkog partnera

Odnijela uzorak u maloj vrećici pa dobila njemačkog partnera
Foto: Screenshot/RTS | Odnijela uzorak u maloj vrećici pa dobila njemačkog partnera

Zahvaljujući Valeriji Balint, malo selo između Sombora i Bačke Topole u Srbiji je u posljednja dvije decenije postalo prava oaza organske proizvodnje industrijske paprike, maka, komorača, žitarica i uljarica.

 

Okupljeni oko njemačkog partnera, koji na sličan način organizuje organsku proizvodnju bio začina, sigurnost u proizvodnji pronašli su zahvaljujući preduzetničkom duhu ove energične žene, koju odlikuje volja za neprekidnim radom.

“Pre 20 godina sam otišla u posetu prijateljima u Nemačku i odnela im domaću aleva papriku po kojoj je selo Telečka nadaleko poznato”, prisjeća se početaka masovne organske proizvodnje.

Aleva paprika je jedan od najzdravijih prirodnih lijekova i začina koji se koriste širom svijeta. U posljednjih 10 godina, vrijednost izvoza biološki vrijedne hrane iz Srbije porasla je čak 15 puta i iznosi oko 58.000.000 evra. Papriku iz Telečke zato zovu i crvenim zlatom.

Valerija Balint je proizvođač na čak 30 vlastitih hektara, ali i agronom, specijalista za zaštitu bilja sa bogatim iskustvom koje traje nekoliko decenija. Tamo je čula da njihov sadašnji partner, koji posjeduje i veliki pogon za preradu mesa te lanac trgovina bio začina, traži dobru papriku.

“U maloj vrećici sam odnijela naš proizvod na analizu. Od 15 ponuđenih uzoraka, naš je, nakon analize, ocenjen kao najbolji, pa su me zvali nakon dve nedelje i odmah došli u Telečku da se dogovorimo o saradnji”, ispričala je Valerija.

Izvoz u Njemačku

Na razgovor je pozvala i nekoliko zainteresovanih suseljana, i tako je sve krenulo. Telečani su sada veliki proizvođači organskih žitarica poput pšenice i ječma, ali i kukuruza, soje i suncokreta. Sve ove organske proizvode takođe izvoze u Njemačku.

“Sijemo isključivo naše netretirano seme sa tavana, sa izuzetkom hibrida kukuruza i suncokreta, pa su prinosi nešto manji, ali cijena ovako kvalitetnog proizvoda sve to nadoknadi”, otkrila je Valerija.

Kao dokaz isplativosti ovakvog tipa proizvodnje, navodi činjenicu da soja postiže dvostruko veću cijenu od konvencionalno proizvedene.

Sarađuju i sa jednom organskom farmom goveda u Bačkoj Topoli, pa u taj stajnjak, najvažnije organsko gnojivo, stavljaju i rogove podolskog goveda. Tretiraju ga valerijanom, pokrivaju slamom i ostavljaju da takvo gnojivo godinu dana sazrijeva, prenosi Kurir.

Cijena nadoknadi složeniji proces proizvodnje

“Ovo se radi kako bi se namnožile pozitivne bakterije, pa takvo gnojivo nakon sazrijevanja razrijeđujemo u vodi i specijalnim prskalicama tretiramo usjeve. To je patent organskih proizvođača u Telečkoj koji se pokazao nevjerovatno uspješnim”, tvrdi.

Dodaje i da se svi njihovi proizvodi sertifikuju kao organski u Srbiji i Njemačkoj. Izbjegavaju sisteme navodnjavanja jer je onda neophodna i analiza vode, pa papriku sade iz sjemena.

“To donekle komplikuje proizvodnju, no veća cijena sve nadoknadi”, kaže Valerija Balint, prenosi Dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije