Privreda

Obnova zgrade Soda So u Tuzli moguća naredne godine, raspisan tender

Obnova zgrade Soda So u Tuzli moguća naredne godine, raspisan tender
Foto: Printscreen/Idejno rješenje | Obnova zgrade Soda So u Tuzli moguća naredne godine, raspisan tender

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK raspisalo je višemilionski tender za rekonstrukciju i nadogradnju nekadašnje zgrade Soda so u Tuzli, gdje treba da se smjeste institucije Vlade Tuzlanskog kantona.

Predviđeno je rušenje značajnog dijela objekta kao i podizanje još jedne etaže na postojeće gabarite, a procijenjena vrijednost radova iznosi 9.615.384 KM bez PDV-a odnosno 11.249.999 KM sa PDV-om.

"Predmet ovog postupka su radovi rušenja dijela objekta, rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade TK, koja kao dodatni predmet ima i nabavku robe i materijala sa ugradnjom, neophodne za završetak radova", pojašnjeno je u dokumentaciji.

Rok za izvođenje radova je godinu i po dana od dana uvođenja u posao.

U tehičkom opisu posla koji je izradio HG Inženjering iz Tuzle se ističe da u okviru projekta rekonstrukcije objekta "Soda So" za visoki dio objekta, potrebno je izvršiti čišćenje postojećeg objekta koje podrazumijeva i iznošenje postojećih elemenata opreme u objektu, te kompletnu demontažu fasade, svih unutrašnjih i vanjskih stolarskih i bravarskih pozicija, unutrašnjih i vanjskih završnih obloga zajedno sa pripadajućim slojevima, kao i uklanjanje postojećih pregradnih zidova. Pored navedenog neophodno je uklanjanje čitavog sklopa postojeće infrastrukture predmetnog objekta, koja ukljućuje postojeću sanitarnu i hidrantsku vodovodnu mrežu, fekalnu i oborinsku kanalizacionu mrežu, elektroenergetsku mrežu, tačnije instalacije jake i slabe struje, telekomunikacionu mrežu i sve postojeće mašinske instalacije.

Predviđeno je da se na objektu zadrži samo nosiva, armiranobetonska konstrukcija, kao skelet zgrade, sa izuzetkom uklanjanja postojeće kućice za izlaz na krov, na čijem dijelu se diže još jedna etaža, i dijela armiranobetonskih elemenata smještenih na etaži prvog sprata, oko postojeće terase kod glavnog stepeništa, u cilju povezivanja prostora i dodavanja protivpožarnog stepeništa kako bi se mogli ispuniti zakonski zahtjevi za ovaj tip objekata.

Manji dio objekta, spratnosti Pr+1 se u potpunosti uklanja, te se na mjestu istog, u postojećim gabaritima uklonjenog projektuje dogradnja predmetnog objekta gabaritnih dimenzija prizemlja 10,12 x 12,16 m + 1,72 x 10,20 m za pristup i čekaonicu pisarnice, gabaritne dimenzije za etažu I sprata iznose 11,85 x 15,66 m. A ostatak objekta prati postojeći dio sa spratnosti u gabaritu od 6,55x13,50 m (etaže od II do XI sprata sa uračunatim fasadnim omotoačem od double skin fasade). Ukupna spratnost novoprojektovanog objekta na dijelu srušenog Pr+11 spratova, novoprojektovana dogradnja neće imati podrumske etaže, navedeno je.

Pored navedene dogradnje sa južne strane predmetnog objekta, isti se dograđuje i sa istočne strane, i to sa požarnim stepenišem i dodatnim liftom. Nadogradnja predmetnog objekta predstavlja podizanje jedne etaže na postojeću strukturu, tačnije dodaje se XI sprat na postojeću spratnost predmetnog objekta od Po+Pr+10. Sprat koji se dodaje prati gabarit postojećeg objekta kao i unutrašnji sadržaj.

U novu zgradu predviđeno je da budu smještene skoro sve one institucije koje nisu smještene u objektima koji su već u vlasništvu Tuzlanskog kantona. U takvim objektima su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravosuđa i uprave, dok će se gledati da se ostale institucije smjeste u rekonstruisanu zgradu Vlade TK.

Ponude za raspisani tender se mogu slati do 21. oktobra, prenosi eKapija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije