Privreda

Obnova puta u Nacionalnom parku "Una"

Obnova puta u Nacionalnom parku "Una"
Foto: Arhiva | Obnova puta u Nacionalnom parku "Una"

BIHAĆ - Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona usvojilo je plan i način utroška 1,2 miliona maraka i ova sredstva su namijenjena rekonstrukciji regionalnog puta Martin Brod - Kulen Vakuf, a radi se o saobraćajnici unutar Nacionalnog parka "Una".

Prema riječima Armina Kardaševića, resornog ministra privrede, sredstva su osigurana u saradnji s Vladom Federacije BiH, a Ministarstvo na čijem je čelu uskoro će potpisati ugovor sa Javnim preduzećem "Ceste FBiH", koje će implementirati projekat.

"Cilj svega je poboljšanje infrastrukture u sklopu Nacionalnog parka 'Una' i daljeg razvoja turizma. Na ovaj način najveći dio tog regionalnog puta biće uređen, a ostatak ćemo završiti kada se riješe određeni problemi oko eksproprijacije zemljišta", kazao je Kardašević.

Inače, radi se o makadamskom putnom pravcu, a zbog sve većeg broja turista koji posjećuju ove prostore ukazala se potreba da se on uredi i asfaltira. Inače, u ovoj godini Vlada USK će iz budžetskih sredstava izdvojiti milion maraka za poticaj pravnim i fizičkim licima koja se bave pružanjem usluga u oblasti turizma i ugostiteljstva.

"Unsko-sanski kanton postaje prepoznatljiv kada se radi o turizmu, bilježimo sve veći broj posjeta, ali je neophodno stvarati bolje uslove, prije svega u oblasti turističke infrastrukture, povećanja smještajnih kapaciteta i ostalog", kazao je Kardašević. Nosilac turizma na ovim prostorima je upravo Nacionalni park "Una", koji posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

U Turističkoj zajednici grada Bihaća navode kako je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno 33 posto više turista i gostiju u odnosu na prethodnu godinu. Rekordne brojke i turistički pokazatelji zabilježeni su prvenstveno u Bihaću, ali dobre rezultate bilježe i u drugim gradovima i općinama u Unsko-sanskom kantonu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije