Privreda

OPEK plus nastavlja povećanje proizvodnje nafte

OPEK plus nastavlja povećanje proizvodnje nafte
Foto: Freepik | OPEK plus nastavlja povećanje proizvodnje nafte

BEČ - Naftni kartel OPEK plus će nastaviti sa povećanjem proizvodnje nafte u decembru i to vjerovatno za 180.000 barela dnevno, navodi agencija Rojters pzivajući se na dva anonimna izvora iz same organizacije.

Dvije članice OPEK plus, Irak i Kazahstan, obavezale su se da će napraviti dodatna smanjenja u ukupnom iznosu od 123.000 barela dnevno u septembru, kao i dodatna ograničenja u narednim mjesecima, kako bi nadoknadile raniju proizvodnju nafte iznad dogovorenog nivoa, dodaje britanska agencija.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u svom najnovijem septembarskom mjesečnom izvještaju drugi put zaredom ove godine snizila prognozu rasta potražnje za naftom u 2024. i to na približno dva miliona barela dnevno (bpd) zbog slabije potražnje za energentima u Kini.

Kako se navodi, OPEK predviđa da će rast kineske tražnje za naftom ove godine dostići 650.000 bpd, što predstavlja pad u odnosu na avgustovsku procjenu rasta potražnje za 700.000 bpd.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je aktuelnom mjesečnom izvještaju snizila procjenu rasta potražnje za naftom u 2024. Godini za 70.000 barela dnevno (bpd) na 900.000 bpd zbog slabije potražnje u Kini i zadržala procjenu rasta potražnje u 2025.godini na 950.000 bpd, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije