Privreda

"Nortvolt" otpušta 1.600 radnika

"Nortvolt" otpušta 1.600 radnika
Foto: Anna Shvets/Pexels/Ilustracija | "Nortvolt" otpušta 1.600 ljudi

"Nortvolt", najveći evropski proizvođač baterija za elektirčne automobile, planira da otpusti 1.600 radnika u sjedištu u Švedskoj, što je petina njegove globalne radne snage.

"Nortvolt" je saopštio da će suspendovati planove za veliko proširenje svoje fabrike na sjeveru Švedske.

Kompanija je ranije ovog mjeseca objavila da će prestati da proizvodi katodni aktivni materijal, ključnu komponentu baterija, čime je odustala od prvobitne ideje da bude mjesto na kojem će se raditi sve - od proizvodnje materijala i izrade baterija do njihove reciklaže, prenosi Srna.

"Norvolt", koji je djelimično u vlasništvu "Folksvagena", predvodio je talas evropskih startapa koji ulažu desetine milijardi dolara u izradu baterija za proizvođače automobila na kontinentu.

Međutim, rast potražnje za električnim vozilima odvija se sporijim tempom nego što se predviđalo u industriji, a konkurencija iz Kine, koja kontroliše 85 odsto globalne proizvodnje baterija i dalje je veoma jaka, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju.

"Nortvolt" se suočio i sa kašnjenjima porudžbina, a Be-Em-Ve je u junu otkazao porudžbinu vrijednu dvije milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije