Privreda

Njemačka pronašla izvor radne snage

Njemačka pronašla izvor radne snage
Foto: Pixabay/Ilustracija | Njemačka pronašla izvor radne snage

Njemačka planira zaposliti veći broj kvalifikovanih radnika iz Indije kako bi popunila prazna radna mjesta, rekao je njemački ministar rada Hubertus Heil na marginama utakmice u kriketu s Indijcima u Berlinu.

Dolazak Indijaca u Njemačku biće olakšan s više od 30 mjera kojima će se smanjiti birokratske prepreke za izdavanje viza.

Heilova strategija pokazuje da manjak kvalifikovanih radnika koči rast i napredak u Njemačkoj te da će se posljedice starenja stanovništva pogoršati bez imigracije. "U Indiji, situacija je suprotna. Ondje su visoko obrazovane dobne grupe iz godina s visokim natalitetom suočene s tržištem rada s tek ograničenim kapacitetima da ih apsorbuje", navodi se u strategiji.

"U Indiji, milion novih ljudi dolazi na tržište rada svaki mjesec", rekao je njemački ministar. Dodao je da indijska vlada promoviše migraciju.

"Iz tog razloga, Njemačka u Indiji vidi posebno važnog partnera kad je riječ o useljavanju kvalifikovanih radnika", naveo je.

Naglasio je da će Njemačka digitalizovati izdavanje viza za Indiju do kraja godine, a za ostale zemlje naknadno.

"Njemački jezik jače će se promovisati, a Indijce koji su već u Njemačkoj treba bolje integrisati, na primjer pružanjem pomoći u pronalasku posla", poručio je on, prenosi Slobodna Bosna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije