Privreda

Njemačka: Električni automobili su “jednostavno preskupi”

Njemačka: Električni automobili su “jednostavno preskupi”
Foto: Pixabay/Ilustracija | Njemačka: Električni automobili su “jednostavno preskupi”

Prodaja električnih automobila u Njemačkoj posrće prvenstveno zato što su skupi, i uopšte– uz neke iznimke – puno skuplji od svojih benzinskih rođaka.

Rekao je ovo stručnjak za automobilsku industriju Ferdinand Dudenhöfer u novoj studiji tržišta, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Uz to, trgovci nude niži rabat za ionako skupe e-automobile nego za benzince, pa su razlozi promjene udjela očiti.

Dudenhöfer je za istraživanje usporedio cijene, s popustima, 20 najprodavanijih modela električnih automobila i njihovih benzinskih modela.

U obzir je uzeo cijene, odnosno popuste koje prodavači novih vozila oglašavaju na internetu, prenio je Fenix magazin.

Prosječna cijena e-automobila je 45.040 evra, a popust je 12,9 posto, tako da su kupci nove električne automobile u prosjeku platili 39.236 evra.

Usporedni benzinski modeli koštaju u prosjeku 38.228 evra, prije popusta od 15 posto. S rabatom prosjek pada na 32.355 evra, dakle gotovo 7000 manje od električne braće.

Zanimljivo je da njemački premium proizvođači automobila, posebice BMW, drže malu razliku u cijeni između električnih i benzinskih modela, istaknuo je Dudenhöfer.

Prodavači povoljnijih automobila, primjerice Opela, rezonuju drugačije.

Tako je, primjerice, električna Corsa bila 13.633 evra, odnosno 79 posto skuplja od benzinske. Drugi Opelov model, Mokka, u e-varijanti bio je skuplji za 9411 evra ili 35 posto. Slično je i u ponudi Peugeota, Nissana i kineskih proizvođača.

S takvim cijenama “električni automobili ostaju preskupi za prosječnog potrošača”.

Tako su Opel i Peugeot u prvih sedam mjeseci 2024. prodali samo jedan električni automobil na svakih 19 benzinskih automobila u Njemačkoj. Udio e-automobila u prodaji od početka godine do kraja srpnja iznosio je 12,2 posto.

Zanimljivo je da BMW e-automobili imaju udio od 16,7 posto u prodaji, a slično je i s Mercedesom.

Dudenhöfer to pripisuje relativno maloj cjenovnoj razlici između električnih i benzinskih modela. Primjerice, BMW X1 je na električni pogon skuplji samo 2260 evra ili šest posto.

Inače, prodaja e-automobila je pala od početka godine s istekom državnih subvencija građanima i kompanijama pri kupnji ovih vozila, prenio je Fenix magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije