Privreda

Nedostatak vozača gasi auto-prevozničke firme

Nedostatak vozača gasi auto-prevozničke firme
Foto: Anadolija | Nedostatak vozača gasi auto-prevozničke firme

BIHAĆ - Nedostatak vozača na području Unsko-sanskog kantona dovodi u pitanje opstanak auto-prevozničkih preduzeća, a ni važeći zakonski propisi ne idu im naruku, kaže Ismet Salešević, predsjednik Udruženja auto-prevoznika "Bus", koje okuplja članova s područja ovoga kantona.

"Problem je ogroman jer nemamo dovoljno vozača sa D kategorijom, a razlog je što mladi vozači odlaze na rad u inostranstvo, gdje postoji ogromna potražnja za vozačima svih profila. Ako vam kažem da je u posljednje četiri godine na području Sanskog Mosta i Ključa samo jedna osoba položila za D kategoriju, sve će vam biti jasno. Nažalost, i taj kandidat nas je napustio i otišao u Njemačku", kaže Salešević.

Dodaje kako su zbog toga primorani da angažuju penzionere na ovim poslovima, ali da je problem što se određenim zakonskim propisima njihov angažman dovodi u pitanje.

Salešević ističe da, kada se radi o Federaciji BiH, važeći Zakon o cestovnom saobraćaju ne dozvoljava da vozilima koja spadaju u D kategoriju, kao što su autobusi ili kamioni, upravljaju lica sa navršenih 65 ili više godina starosti.

"Inspekcije, bar kada je u pitanju naš kanton, tu su rigorozne i strogo nas kažnjavaju. Međutim, s druge strane imamo Zakon o radu FBiH koji dozvoljava osobama starijim od 65 godina da imaju radni angažman, mada se, istina, ne precizira o kojim branšama je riječ. Tako imamo situaciju da su ova dva zakona u koliziji i neophodna je njihova harmonizacija", kazao je Salešević.

Prema njegovim riječima, na području Republike Srpske ne postoji slično ograničenje kada se radi o vozačima sa pomenutom starosnom granicom, a to nije slučaj ni u međunarodnom prometu.

"Mi imamo situaciju da naši vozači sa 65 ili više godina bez problem voze u međunarodnom saobraćaju, a kada ih inspekcija zaustavi u našem kantonu, uredno im napišu kaznu. Naravno, svi oni se, prije nego što sjednu za volan, podvrgnu obaveznom ljekarskom pregledu i zaduže svoje vozačke kartice", dodaje Salešević.

Zbog navedenih problema iz Udruženja "Bus" uputili su prijedloge nadležnim federalnim institucijama sa zahtjevom da se harmoniziraju federalni zakonski propisi i da se omogući radni angažman vozača sa navršenih 65 i više godina starosti.

Ukoliko ne dođe do izmjena, kaže Salešević, to će neminovno dovesti do gašenja firmi, jer neće imati ko da vozi.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije