Privreda

Naša Banka prva domaća banka koja je obezbijedila važeći međunarodni kreditni rejting

Naša Banka prva domaća banka koja je obezbijedila važeći međunarodni kreditni rejting
Foto: Ustupljena fotografija | Naša Banka prva domaća Banka koja je obezbijedila važeći međunarodni kreditni rejting

Naša Banka a. d. Banja Luka (članica Galens grupacije) postavila je novi standard kvaliteta u domaćem finansijskom sektoru kao prva i jedina banka sa domaćim kapitalom u Bosni i Hercegovini koja je obezbijedila važeći međunarodni kreditni rejting, dobijen od renomirane agencije S&P Global Ratings. Rejting "B-/B uz stabilne izglede“ nije samo formalna ocjena - to je stručna i suštinska potvrda stabilnosti, odgovornog poslovanja i transparentnosti Banke u izazovnom okruženju.

Ova prestižna ocjena dolazi nakon detaljnih i rigoroznih provjera koje je sprovela agencija S&P Global Ratings, globalno poznata po najstrožim kriterijumima u industriji. Naime, S&P Global Ratings jedna je od tri vodeće svjetske agencije za kreditni rejting, zajedno s Moody's i Fitch Ratings. Ocjenjuje širok spektar entiteta širom svijeta, uključujući suverene države (SAD, Njemačka, Japan, Brazil...), kompanije (Apple, Microsoft, Coca-Cola...), finansijske institucije (Deutsche Bank, HSBC, Bank of America...), komunalne i energetske kompanije, fondove i vrijednosne papire itd.

S&P Global Ratings je prepoznao Našu Banku kao stabilnu instituciju koja održava visok nivo likvidnosti, praktikuje odgovorno upravljanje rizicima i razvija digitalizaciju i druge modele i procedure za tržišno orijentisano poslovanje, što je ključno za uspjeh u ekonomijama kao što je Bosna i Hercegovina.

Reputacija bez kompromisa

Jedna od ključnih tačaka izvještaja S&P ističe profesionalan stav i poslovno opredjeljenje Naše Banke da prepozna i uzdrži se od ulaska u kompromitujuće poslovne odnose, što doprinosi njenoj reputacionoj stabilnosti. Na taj način, kako se navodi u izvještaju, Banka zadržava stroge standarde upravljanja rizicima, smanjujući potencijalne uticaje političkih i tržišnih faktora. S&P primjećuje da Banka pažljivo upravlja odnosima s entitetima kako bi izbjegla bilo kakav uticaj koji bi mogao ugroziti njen ugled, te potvrđuje važnost zadržavanja te nezavisnosti radi smanjenja reputacionih rizika.

Kvalitet portfolija i planovi za rast

Prema izvještaju S&P Global Ratings, Naša Banka se posebno izdvaja po svom pažljivom upravljanju kreditnim rizicima, oblasti u kojoj je između 2020. i 2023. godine uspjela značajno da smanji nivo nenaplativih kredita, sa 21.1% na 5.5%. Ovaj napredak prati visoka likvidnost, pa tako likvidna sredstva pokrivaju 37% ukupne aktive banke, što je iznad prosjeka domaćeg bankarskog sektora. Stabilna baza depozita obezbjeđuje dodatnu sigurnost, uz 70% depozita koji dolazi od lokalnih građana, što predstavlja stabilan izvor finansiranja.

Digitalizacija i budućnost

Planovi za dalju digitalizaciju i širenje usluga u retail segmentu takođe su pozitivno ocijenjeni, jer ukazuju na povećanje efikasnosti i profitabilnosti Banke u budućnosti.

Stečeni međunarodni rejting dodatno jača poziciju Naše Banke a.d. Banja Luka koja tako dokazuje da domaće finansijske institucije, uz odgovorno upravljanje i visok nivo transparentnosti, mogu dostići najviše međunarodne standarde. Ovaj rejting nije samo potvrda trenutnog stanja banke, već i poruka da Naša Banka nastavlja da gradi svoju budućnost na temeljima stabilnosti, etičnosti i profesionalizma, bez političkih uticaja i rizika. Povjerenje koje dolazi sa ovim rejtingom dodatno ojačava poziciju banke na domaćem i međunarodnom tržištu, što je posebno važno za klijente i investitore koji traže stabilnog i pouzdanog partnera u svijetu finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije