Privreda

NS RS usvojila Program fiskalne konsolidacije

NS RS usvojila Program fiskalne konsolidacije
Foto: Arhiva | NS RS usvojila Program fiskalne konsolidacije

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Program fiskalne konsolidacije kojim je predviđeno da konsolidovani budžetski deficit Srpske na kraju fiskalne godine ne može biti veći od tri odsto BDP-a u toj godini.

Na prijedlog skupštinske Komisije za izbor i imenovanja Milimir Govedarica je reizabran za pravobranioca Republike Srpske na mandat od četiri godine.

Usvojena odluka o izradi zoning planova urbanih zona područja posebne namjene "Klekovača" na teritoriji opštine Petrovac, površine 383,63 hektara.

Razlozi za donošenje ove odluke jeste to što ovo područje posjeduje izuzetne karakteristike prirode i zaštićenog prirodnog nasljeđa, te bogate šumske i vodne resurse za razvoj raznih vidova turizma.

Usvojen je izveštaj skupštinskog Odbora za boračko-invalidsku zaštitu o održanoj tematskoj sjednici pod nazivom "Stanje u oblasti boračko-invalidske zaštite" i set zaključaka kojima treba da se ubrza proces traženja nestalih Srba i poboljša položaj demobilisanih boraca u Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske primila je k znanju izvještaj za prošlu godinu o radu i poslovanju Garantnog fonda Srpske, koji je do 31. decembra lani izdao ukupno 42.523.436 KM garancija.

Usvojen je izvještaj o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za 2020. godinu u kojem se navodi da je ukupna aktiva bankarskog sektora u prošloj godini zabilježila rast za tri odsto, te izvještaj o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za 2020.godinu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izvještaj Komisije za hatrije od vrijednosti Republike Srpske o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2020. godinu, te izvještaj o finanijskom poslovanju Komisje za hartije od vrijednosti za prošlu godinu.

Usvojen je izvještaj o radu Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske o radu za 2020. godinu , te izvještaj Komisije za žalbe o radu za 2020.godinu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske kojim je propisana mogućnost ulaganja imovine fonda u dužničke hartije od vrijednosti kojima se ne trguje na berzi ili drugom uređenom javnom tržištu.

Poslanici su usvojili odluku o izmjeni odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska za ovu godinu, kojom se odobrava izdavanje garancija do 750.000.000 KM.

U danu za glasanje usvojena je Informacija o dugu sa stanjem na dan 31. decembar 2020. godine u kojoj se navodi da je ukupan dug Srpske iznosio 5,833 milijarde KM.

Usvojen je izvještaj fiskalnog savjeta Republike Srpske u kome se navodi da je ovaj savjet prošle godine ojačao saradnju sa relevantnim institucijama u Srpskoj, ali i sa međunarodnim organizacijama.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i izvještaj Agencije za osiguranje, izvještaj Regulatorne agencije za energetiku Republike Srpske o radu u prošloj godini, te izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske. 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad 18. redovne sjednice parlamenta Republike Srpske. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije