Privreda

Mišeljić: Padavine povećale kotu Bilećkog jezera za svega 30 centimetara

Mišeljić: Padavine povećale kotu Bilećkog jezera za svega 30 centimetara
Foto: Vesna Duka | Mišeljić: Padavine povećale kotu Bilećkog jezera za svega 30 centimetara

TREBINJE - Iako je u ponedeljak u Trebinju za svega nekoliko časova pao 141 litar kiše po metru kvadratnom, ali i u sjevernijim krajevima koji gravitiraju slivu Trebišnjice nije bilo toliko padavina, pa je kota Bilećkog jezera porasla je za svega tridesetak centimetara.

"Obilne padavine su zabilježene i u Bileći, 130 litara po metru kvadratnom, ali je sjevernije zabilježeno dosta manje kiše, u Gacku 41 litar, a na Čemernu oko 60 litara, u Nevesinju 72 litra, a na Berkovićima 80 litara. S obzirom da je glavni sliv rijeke Trebišnjice, odnosno izvora, sjevernije od Bileće – to nije nešto pretjerano uticalo na velike dotoke u samu akumulaciju Bileća, gdje je u zadnja 24 časa kota jezera porasla za nekih tridesetak centimetara", kaže Gordan Mišeljić, direktor "Hidroelektrana na Trebišnjici".

Napominjući da je trenutno u toku remont Brane Grančarevo i da je na snazi beznaponsko stanje, odnosno, agregati ne rade, Mišeljić objašnjava da se sa sigurnošću  može utvrditi da je kota porasla za pomenutih tridesetak centimetara.

"Kota je, naravno, u skladu sa ovim vremenskim periodom, odnosno, godišnjim stanjem od 360 metara nad morem, a u akumulaciji ima oko 40 visinskih metara zapreminskog prostora, tako da to, barem za sada, neće ništa značajnije uticati", dodaje on.

Kada su u pitanje padavine u samom gradu Trebinju, Mišeljić pojašnjava da ove količine vode nisu prouzrokovale nikakve promjene na protoku rijeke Trebišnjice kroz grad i na sekundarne vodotokove, tako da, prema našim saznanjima, trenutno nema nigdje izlivanja rijeke van korita i nisu ugroženi objekti.

Podsetivši da se, prema vremenskoj prognozi, očekuju nove padavine u narednom periodu, Mišeljić dodaje da će se tek vidjeti koliko će one biti obilne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije