Privreda

Ministri telefonom produžili zabranu izvoza peleta

Ministri telefonom produžili zabranu izvoza peleta
Foto: Pixabay | Ministri telefonom produžili zabranu izvoza peleta

SARAJEVO - Savjet ministara BiH donio je na vanrednoj telefonskoj sjednici novu odluku da će privremena zabrana izvoza peleta i proizvoda od drveta iz BIH vrijediti do 31. januara 2023. godine, a sve u cilju, kako su naveli iz ove institucije, sprečavanja rasta cijena i eventualnih nestašica na domaćem tržištu koje bi izazvale nove nevolje za potrošače.

"Zabrana izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta odnosi se na 12 tarifnih oznaka i uključuje oblovinu i pelete od drveta, čime se žele spriječiti nestašice i ublažiti posljedice za stanovništvo i privredu prouzrokovane rastom cijena i krizom na svjetskom tržištu energenata", saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Nova odluka o produženju zabrane izvoza donesena je u skladu inicijativama Vlada Republike Srpske i Federacije BiH, a nakon što je, kako tvrde iz Savjeta ministara, utvrđeno da ranijom odlukom nisu ispunjeni ciljevi njenog donošenja.

"To se, prije svega, odnosi na enormni rast cijena određenih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta koji nije zasnovan na realnim troškovima njihove proizvodnje već se cijena formira na osnovu kretanja cijena na međunarodnom tržištu, a koje domaće tržište ne može pratiti", rečeno je iz ove institucije.

U skladu sa navedenim, Savjet ministara zadužio je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u koordinaciji sa drugim nadležnim institucijima na svim nivoima vlasti u BiH, pronađe način za uvođenje izvoznih ograničenja za određene šumske drvne sortimente i proizvode od drveta.

"Po isteku roka primjene ove odluke Savjet ministara BiH će produžavati zaštitne mjere predviđene ovom odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza", saopšteno je iz Savjeta ministara BiH, iz koga su ostavili mogućnost preispitivanja primjene ove odluke i prije isteka njenog važenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije